Ekonomi İhracatımız toparlanıyor

İhracatımız toparlanıyor

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TİM Başkanı Büyükekşi, kasım ayında artışa geçen ihracatın, gelecek dönemde, başta Rusya olmak üzere, çevre ülkelere olan ihracatın toparlanması ile artmaya devam edeceğini söyledi

İhracatımız  toparlanıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kasım ayında artışa geçen ihracatımızın, önümüzdeki dönemde, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulmasıyla başta Rusya olmak üzere, çevre ülkelere olan ihracatımızın toparlanmasıyla artışının devam edeceğini göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TİM tarafından, bu yılın kasım ayına ilişkin ihracat verileri, Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda açıklandı. TİM verilerine göre, kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artarak 11 milyar 952 milyon dolar oldu. İhracat, yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolara indi. Son 12 aylık dönemde ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 gerileyerek 140 milyar 724 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

‘Performans olumlu’

Büyükekşi, “Ocak-eylül döneminde küresel ticaret yüzde 4.1 daraldı. Güney Kore’nin ihracatında yüzde 8.5, İngiltere’de yüzde 12.3, Rusya’da yüzde 23.4, Çin’de yüzde 8.2 ve ABD’de yüzde 5 düşüş var. Ülkemiz her şeye rağmen diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Gelecek dönemde, Rus ekonomisinin de tekrar büyümeye geçmesiyle birlikte bu ülkeye ihracatın artışa geçmesini beklediklerini ifade eden Büyükekşi, “Hükümetimizin attığı çok önemli reform ve destek adımları var. Son dönemde ihracatçılara sağlanan cesur destek adımlarının yanında, son olarak proje bazlı Süper Teşvik Paketi açıklandı. Bu paketle birlikte, ülkemizde yatırımlarda artış yaşanmasını bekliyoruz” dedi.

‘TL’deki baskı bitecek’

Büyükekşi, döviz kurunun yükselmesinin ihracat açısından rekabetçiliği artıran unsurlardan biri olduğunu belirterek, “Kur konusunda bizim için en önemli şey öngörülebilirlik. İnanıyoruz ki, önümüzdeki süreçte TL üzerindeki spekülatif baskılar sona erecek” diye konuştu.

‘Türk Malı imajını daha yukarılara taşıyacağız’

İhracatımız  toparlanıyor

Hyundai Assan Başkanı Mong-Hyun Yoon, yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettikleri araç sayısının 1.5 milyon adede ulaşacağını belirterek, “Hyundai Assan olarak Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren de İran’a ihracata başlayacağız. İleride Avustralya ve Kanada’ya kadar ihracatımızı genişletmeyi planlıyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz araçların kalite ve marka değerini sürekli geliştirerek tüm dünyada ‘Türk Malı’ imajını daha üst seviyelere taşıyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da geçen yıl ihracatta Türkiye dördüncüsü olduklarını, bu başarılarını bu yıl da yinelemeyi umduklarını ve yatırımlarına devam ettiklerini vurguladı.