Ekonomi İhracatta 1 numarayız

İhracatta 1 numarayız

04.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ihracatçılarının 2017 performansıyla ilgili olarak, “Dokuma halı, kadın takım elbise, bluz, gömlek, inşaat demiri ve radyatör ihracatında dünyada birinciyiz” dedi.

İhracatta 1 numarayız

Türk şirketlerinin dünya ihracatında ilk sıralarda olduğu pek çok üretim alanı bulunduğunu ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Otobüs, minibüs ihracatında dünyada üçüncüyüz. Bulaşık makinesinde dördüncüyüz. Çamaşır makinesinde beşinciyiz. Televizyon ihracatında yedinciyiz. Erkek takım elbisesi ve buzdolabında sekizinciyiz. Deri ve köseleden giyim eşyasında, elektrikli ısıtıcılarda dokuzuncuyuz. Yük taşımaya yönelik ticari araçlarda dokuzuncuyuz. Motor parçalarında onuncu sıradayız.”
Büyükekşi, “Dünya pazarının yarısından fazlasını elde ettiğimiz sektörler de var. Taze incirde dünya pazarının yüzde 53’ünü, pamuktan örgülü mensucatta yüzde 56’sını, polipropilen iplikte yüzde 58’ini elimizde bulunduruyoruz. Mermer ve travertende yüzde 58, kabuksuz fındıkta yüzde 60, sentetik halıda yüzde 65, sazan balığında yüzde 65, bulgurda yüzde 71, tabii borun yüzde 71’ini ve kuru kayısının yüzde 78’ini pazar payı olarak elimizde tutuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükekşi, en çok ülkeye ürün satan sektörün mobilya olduğunu, bu sektörün 177 ülkeye mobilya gönderdiğini, ikinci sırada gelen demir çeliğin 172 ülkeye ihracat, üçüncü sıradaki camın 165 ülkeye ihracat yaptığını bildirdi.