Gündem II. Abdülhamit Hisart’ta

II. Abdülhamit Hisart’ta

14.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı tahtında 33 yıl oturan Sultan 2. Abdülhamit’in 100. yıl dönümü vesilesiyle Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi’nde açılan sergide padişahın kullandığı eşyalardan oluşan büyük bir koleksiyon da yer alıyor

II. Abdülhamit Hisart’ta

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı 2. Abdülhamit ölümünün 100. yıl dönümü vesilesiyle Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi’nde açılan bir sergi ile anılıyor.

Haberin Devamı

Açılışını dün İstanbul Valisi Vasip Şahin’in yaptığı sergide, Osmanlı tahtında 33 yıl oturan padişahın kullandığı eşyalardan oluşan büyük bir koleksiyon da yer alıyor. Sergide Abdülhamit döneminin sosyal ve siyasal olaylarını yansıtan eşya ve simgeler de dikkat çekiyor. Padişaha ait pek çok eserin müzede bulunduğunu belirten Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, müzede ilk kez geçici bir sergi açıldığını vurguladı.

Meşrutiyet ve Anayasa

Çuhadaroğlu, “Abdülhamit Han 34 yaşında 34. padişah olarak 33 sene bu ülkenin en önemli, en kritik dönemine imza attı. Ziyaretçilere II. Abdülhamit’in tahta çıktığı tarihte dünyada neler yaşandığını görsel bir anlatımla sunuyoruz. Padişahın döneminde 1. Ve 2. Meşrutiyet, Kanun-İ Esası, Meclis-İ Mebusan’ın kapatılması, Ayastefanos ve Berlin Anlaşmaları, 31 Mart Ayaklanması, 93 Harbi, Yunan Harbi, eğitim, kültür ve sanat reformları, imar faaliyetleri gibi pek çok konu başlığı temalar şeklinde sergide anlatılıyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

II. Abdülhamit Hisart’ta

Vali Şahin de, “Padişahın vefatının 100. yıl dönümündeyiz. Ona vefa olarak Nejat Bey kendi özel koleksiyonundan çok güzel bir sergi hazırlamış. Bu çok önemli ve tüm İstanbulluların bu nadide eserleri görmesinde çok büyük fayda var” diye konuştu.

İlk kez sergileniyor

Sergide Abdülhamit’e ait daha önce gün ışığına çıkmamış onlarca eser arasında 32 kişisel eşya, 36 yağlı boya tablo, 38 üniforma, 173 silah, 16 gravür, 80 farklı obje bulunuyor. O döneme ışık tutan sergide, silahlar, kılıçlar, tabancalar, apoletler ve padişaha hediye edilmiş çok ilginç eserler var. Ayrıca Abdülhamid’in babası Abdülmecid ile amcası Abdülaziz Han’a ait eşyalar da müzede sergileniyor. Serginin danışmanı emekli kurmay albay Ali Rıza İşipek ise, şimdiye kadar yapılmış en geniş II. Abdülhamit Han sergisini açtıklarını belirtti. 17 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, ücretli ve müze pazartesi günleri hariç her gün açık.

II. Abdülhamit Hisart’ta