Gündem İlaç tasarımı teknolojisi hastalara umut oluyor

İlaç tasarımı teknolojisi hastalara umut oluyor

02.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası İlaç Tasarım Kongresi dün başladı.

İlaç tasarımı teknolojisi hastalara umut oluyor

Üç gün sürecek olan kongrenin basın toplantısında konuşan Kongre Başkanı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, Türk bilim insanlarının yaptıkları son araştırmaları ve bilgisayar destekli ilaç tasarımı teknolojisinin geldiği noktayı anlattı.

Haberin Devamı

İlaç araştırmalarını ve keşiflerini hızlandıran bilgisayar destekli çalışmaları anlatan Doç.Dr. Durdağı, “Milyonlarca molekülün test edilebilmesi için bir insan ömrü yetmezken artık haftada 7 milyon molekül tarıyoruz. Bir ilacın klinik öncesi keşfi için 5 ile 10 bin molekülün incelenmesi gerekiyor ve bu süreç 3 ile 6 yıl sürüyor. Yaklaşık 330 milyon dolara mal oluyor. Son yıllarda bilgisayar üzerinden yapılan ilaç tasarımı çalışmaları ilaç araştırma ve geliştirmede bu zorlu süreçleri 2 ile 3 haftaya düşürüyor ve maliyeti azaltıyor” diye konuştu.


Birçok kanser türüne çözüm

ABD’de kanser üzerine araştırmalarını sürdüren Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof. Dr. Aykut Üren de “Çocuklarda görülen, kemik ve yumuşak doku kanserleri üzerinde çalışıyoruz. Bir iki tane ilaç olmaya aday molekül var. 6 ay içinde klinik çalışma başlatacağız, ilaç olma yolunda. Prostat kanseri tedavisinde de bu ilaç kullanılabilecek” dedi.

Yazarlar