Ekonomi İlk 6 ay hareketli

İlk 6 ay hareketli

25.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017 yılının ilk 6 ayı geride kalırken konut satışları geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 3.7 artışla 654 bini geçti. Alımlarda Körfez yatırımcıların son aylardaki hareketliliği dikkat çekti

İlk 6 ay  hareketli

türkiye genelinde haziran ayında 97 bin 579 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 16.3, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.1 azalış kaydetti.

Yaz durgunluğunun hissedildiği haziranda bu rakamlar yakalanmasına karşılık bu yılın ilk 6 ayındaki toplam konut satışları geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 3.7 artışa işaret etti. Bu yılın ilk 6 ayında toplam konut satışı 654 bin 363 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Arabistan hareketi

İlk 6 ay  hareketli

2016 yılının ilk 6 ayında ise bu sayı 630 bin 799 olmuştu. Geçen yıl toplamında ise 1 milyon 341 binlik konut satışıyla rekor yaşanmıştı. Geçen ay Ramazan ve bayram etkisi başta olmak üzere düşen satışları ise büyük oranda yabancıya yapılan konut satışı kapattı. Geçtiğimiz ay yabancıların Türkiye’den aldığı konut sayısı yüzde 24.8 artışla 1.926 oldu. 2017’nin ilk 6 ayında yabancıya yapılan toplam satış ise 9 bin 595 olarak gerçekleşti. Geçen ay Suudi Arabistan vatandaşları Türkiye’den 612 konut satın aldı. Bunu 239 konutla Irak, 136 konutla Kuveyt, 115 konutla Rusya, 87 konutla İngiltere takip etti.

KDV ve vatandaşlık!

Yıl içinde sektöre yönelik yapılan düzenlemelerle birlikte yabancıya satışların arttığına dikkat çeken sektör oyuncuları, özellikle KDV avantajı ve vatandaşlık haklarıyla birlikte yabancının Türkiye’den konut alımını hızlandırdığını ifade etti. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya konut satışının çok ciddi artış gösterdiğini kaydederek, “Sektör olarak bu artışı bekliyorduk. Çünkü mütekabiliyet yasası kapsamında yabancı yatırımcılara sağlanan KDV avantajı ve yapısal destekler bu artış miktarını destekledi” dedi.

Haberin Devamı

Kampanyalar devam ediyor

İlk 6 ay  hareketli


2016 yılında 15 Temmuz darbe girişimi ardından sektörün birlik olarak düzenlediği kampanyalar konut satışlarına yeni bir rekor kazandırmıştı. Bu nedenle yeni bir kampanya beklentisi de oluştu. Ancak Emlak Konut GYO başta olmak üzere, sektör birlikleri ve şirketlerin yeni bir kampanya düzenlemeyeceği ifade ediliyor. Mevcut durumda da kampanya koşullarının devam ettiğini kaydeden sektör oyuncuları, pek çok projede avantajlı ödeme koşullarının olduğunu belirtiyor.

Altan Elmas, yüzde 20’ye dayanan maliyet artışlarının henüz konut fiyatlarına yansımadığına da dikkat çekerek, “Günü fırsat bilmek lazım. Bu maliyetler mutlaka bir gün yansıtılacak” ifade-lerini kullandı.

Yüksek faiz etkili oldu

Bu ay en önemli gelişmenin yabancıya yapılan konut satışı olduğuna vurgu yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, satışların düşmesindeki temel faktörün ise mevduat faizleri olduğunu söyledi. Elmas, “Mevduat faizleri yükseldi, konut kredisi faiz oranları yüksek seyretmeye devam ediyor, Ramazan ayı, bayram ve tatiller derken bu ay bir düşüş yaşadık. Ama gelecek aylarda toparlanacağına inanıyoruz” dedi.

İpotekli satışlarda artışın devam ettiğini anlatan Elmas, “Bu da konutu banka kredisiyle aldığımızı gösteriyor. Bu nedenle konut kredisi faiz oranlarında en ufak bir oynama çok etkili oluyor. Şu anda da yüksek seyretmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.