Gündem İlk sınavda YGS’ye dönüş

İlk sınavda YGS’ye dönüş

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK, yeni üniversite sınavı YKS’yi kamuoyuna tanıttıktan tam 1 ay sonra sistemde kritik bir değişikliğe gitti.

İlk sınavda YGS’ye dönüş

Dün gece açıkladığı değişiklikle YÖK, tüm adayları katılacağı ve temel yeterliliklerin ölçülmesini amaçlayan TYT testinde YGS sınavındaki gibi Türkçe ve matematiğin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimlerinden de soru soracağını duyurdu.
Buna göre, TYT sınavında 40 Türkçe sorusuna ek olarak, 20 sosyal bilimler (5 coğrafya, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 5 felsefe, 5 tarih) sorusu, temel matematik testindeki 40 soruya ek olarak da 20 fen bilimleri sorusu (6 biyoloji, 7 fizik, 7 kimya) sorulacak. Sınav süresi ise yine 135 dakika olacak. TYT, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu ise ertesi gün sabah yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 13 Ekim’de YÖK’te düzenlediği basın toplantısıyla yeni üniversiteye geçiş sisteminin detaylarını anlatmıştı. Saraç’ın verdiği bilgiye göre YGS ve LYS kaldırıldı; yerine tüm adayların gireceği Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile isteyen adayların istediğine girebileceği Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 Testi, Matematik Testi, Sosyal Bilimler Testi ve Fen Bilimleri testinden oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı getirildi.
Saraç, sınavların aynı gün 2 saat arayla yapılacak 2 oturumdan oluşacağını; TYT’de 150 ve üzeri puan aldığına “kanaat getiren” adayların, ikinci oturumdaki sınava gireceğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Kanaat kalkacak’

Ancak Saraç’ın “kanaatla ikinci sınava girme” konusundaki açıklaması, kamuoyunda ciddi tartışmalara neden oldu. Ayrıca tüm adayların katılacağı TYT’de adaylara tarih, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, biyoloji gibi derslerden soru sorulmayacak olması ile bu derslerin binlerce öğrenci için lisede etkinliğinin azalacağı yorumları yapıldı. Eleştiriler arasında iki oturum arasındaki 2 saatlik sürenin nasıl değerlendirileceği, sınavın yeni haliyle öğrencilerin üzerindeki stresi artıracağı da yer aldı. Tepkiler üzerine YÖK, açıklamasından 1 hafta sonra sistemde bazı değişiklikler yaptığını duyurdu. 19 Ekim’de yapılan bilgilendirmede, sınavın 23-24 Haziran’da yapılacağı belirtildi ve “kanaat” durumunu ortadan kaldıran bir düzenleme yapıldığı kaydedildi. Buna göre lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanının, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansı da dikkate alınarak hesaplanacağı bildirildi. Yeni açıklamayla YKS’nin ikinci oturumunda Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 Testinin tarih sorularını da kapsayacak şekilde Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler 1 testi olarak değiştirildiği kaydedildi. İkinci oturumun adı ise Sosyal Bilimler-2 testi oldu. YÖK Başkanı Saraç, 26 Ekim’de bir televizyon kanalına verdiği röportajda ise eleştirilere, “TYT’de amacımız sözel ve sayısal okur yazarlığın sorgulanması. Diğer dersleri sormayacağız algısı doğru değil. Biz bunu doğru anlatamamış olabiliriz. Diğer derslerin de muhakemesi testlerde sorgulanacak” diye yanıt verdi. Daha sonra da Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda diğer derslerin TYT’deki Türkçe ve matematik testleri içinde nasıl yer alacağını örneklerle açıkladı. Ancak Saraç’ın açıklamaları da eğitimciler ve kamuoyunu tatmin etmedi.

Haberin Devamı

TYT’ye sosyal ve fen bilimleri soruları

YKS’nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu ise ertesi gün yani 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah yapılacak. Dil sınavı Pazar günü öğleden sonra gerçekleştirilecek. TYT sınavında öğrencilerin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (5 coğrafya, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 5 felsefe, 5 tarih) sorusu, temel matematik testindeki 40 soruya ek olarak da 20 fen bilimleri sorusu (6 biyoloji, 7 fizik, 7 kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacak. Sınav süresi ise yine 135 dakika olacak. Örnek sorular, ÖSYM tarafından en kısa sürede paylaşılacak.

Haberin Devamı