Tatil İlk yılında mavi bayrak

İlk yılında mavi bayrak

14.06.2010 - 10:17 | Son Güncellenme:

Deniz temizliği başta olmak üzere birçok kriteri yerine getiren Didim Marina, birinci yılında Mavi Bayrak alma başarısı gösterdi

İlk yılında mavi bayrak

Bir yıl önce hizmete giren D Marin Didim, denizde 580, karada 600 yat kapasiteli büyük bir marina...

MERİÇ KÖYATASI

Haberin Devamı

Doğuş Grubu’na ait D-Marin Didim, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından verilen Mavi Bayrak ödülünü almaya hak kazandı. Deniz temizliği, güvenlik önlemleri, iletişim olanakları gibi birçok farklı alanda uzun bir denetime tabi tutulan marina, Türkiye’de Mavi Bayrak sahibi 14 marinanın en genci unvanına sahip.

D-Marin Turgutreis Marina ile marinacılık sektörüne adım atan Doğuş Grubu’nun Türkiye’de hizmete açtığı ikinci marina olan D-Marin Didim, coğrafi konumu nedeniyle de avantajlara sahip. Balık çiftliklerini taşınmasından sonra yeniden popülaritesi aratan Güllük Körfezi’nin hemen kuzey batısında yer alıyor. Didyma ve Miletos antik kentlerine yakın. Türkbükü’ne 12 mil, Yalıkavak’a 14 mil, Turgutreis’e 20 mil uzaklıkta olan D-Marin Didim Marina, Lipsi, Leros, Patmos, Kalimnos adalarına 1525 deniz mili kadar deniz mesafesinde bulunuyor. Marina’da deniz hudut kapısı olması da, Yunan adalarına seyahati kolaylaştırıyor.

Denizde 580, karada 600 yat kapasiteli marina, Akdeniz çanağının en büyük bakım onarım merkezi olmayı hedefliyor. Buna ulaşmak için, 75 ve 400 tonluk lift, 60 metre boyunda 15 metre eninde iki adet bakım onarım hangarı, 70 bin metrekarelik çekek alanı tahsis edilmiş durumda.

Haberin Devamı

Didim’den komşu turu

Kısa süren yelken seyri ile D Marin Didim’den çıkıp Lipso, Leros ve Kalimnos adalarına harika bir gezi planlayabilirsiniz

D Marin Didim’in Mavi Bayrak ödülü haberinden esinlenerek, bu hafta yakın Yunan adaları, Lipso, Leros ve Kalimnos’u tanıtmak istiyorum.Didim’den yaklaşık 20 mil mesafede küçük ve şirin Lipso adasına gittikten sonra, yaklaşık 10’ar millik mesafelerle Leros ve Kalimnos adası ziyaret edilir ve yine yaklaşık 10 millik bir yolculukla kardeş Marina D Marin Turgutreis’e giriş yapılır.

LİPSO: Etkileyici kiliseler
Lipso 600 nüfuslu, küçük ve sevimli bir ada. Liman içinde derinlik 2-7 metre arasında. İskelede su ikmali yapabilirsiniz ancak elektrik yok. Güzel bir fırını var. Limandaki ve tepedeki kiliselerin mimarisi etkileyici.

LEROS: Günbatımında Bizans kalesi
Adanın kuzeyinde denize girmek ve sakin bir gece geçirmek için güzel ve korunaklı koylar bulunuyor. Adanın tepesindeki Bizans kalesi gezisini, özellikle gün batımına denk getirmekte fayda var. Limanda her türlü ihtiyacınızı karşılayacak market bulunuyor. Elbette birçok Yunan adasında olduğu gibi burada da taze ve makul fiyatlı lokanta bulunuyor.

Haberin Devamı

KALİMNOS: Sünger avcılarının adası
Liman girişinde bir kız heykeli sol elini sallayarak sizi selamlıyor. Kalimnos bundan 50-60 yıl öncesine kadar bölgenin en önemli sünger avı yapılan adalarından biriydi. O dönemde, süngerci tekne sayısının 250 olduğu söyleniyor. Liman içinde kafeteryaların bulunduğu bölümde derinlik dört metre ve güvenli. Limanda elektrik ve su temin edebilir, marketlerden her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Çevredeki lokantalarda yapılan ızgara ahtapot ise nefis... Sakin koylardaki gecelerin ardından adadaki barlar ve diskolar eğlenceli gece hayatına davet ediyor.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Üsküp usulü balık çorbası
Geçen hafta Makedonya’nın başkenti Üsküp’te idim. Üsküp’ün köftesi, böreği, biber ve patlıcanla yapılmış mezeleri, göl balıklarından yapılan çorbası, iste pişmiş kuru etleri meşhurdur. Ancak gittiğim bir lokantada somon balığından bir çorba yapmışlardı. Hem lezzeti güzeldi, hem de askılı tencereden sunumu...

Somonun başı ve kemiği, soğan, havuç, tuz ve karabiberle birlikte 40 dakika kadar haşlanıyor. (Siz bu işleme kereviz yaprağı da ekleyin). Elde edilen balık suyu süzülüyor. Bu balık suyuna kılçıkları cımbızla ayıklanmış fileto somon, defne yaprağı, patates ekleniyor. 10 dakika kadar pişiriliyor. Son olarak da bir bardak süt ve yumurta ile sütlü terbiye yapılıyor. Bu terbiye için yumurta çırpılıyor. Bir bardak soğuk su eklenip tekrar çırpılıyor. Kaynayan sıcak çorbanın suyundan da eklenip biraz daha çırpılıyor. Ateşin altı kısılıyor ve terbiye kısık ateşte bir taşım kaynatılıyor. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve fesleğenle servis yapılıyor.