İzmir İLKLERİN KADINLARI BELGESEL OLDU

İLKLERİN KADINLARI BELGESEL OLDU

02.12.2015 - 13:13 | Son Güncellenme:

.

İLKLERİN KADINLARI BELGESEL OLDU

Ege Bölgesinde ilkleri gerçekleştirmiş kadınların hayatı, belgesel oldu. Ege’nin Öncü Kadın belgeselinde, Ege Bölgesinde yaşamış ve halen yaşamakta olan ilk kadın muhtar, ilk kadın emniyet müdürü, ilk kadın paraşütçü, ilk kadın danıştay başkanı, ilk kadın bakan gibi pek çok öncü kadının hayatından kesitler sunuldu.
5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü nedeni ile Ayçe Dikmen tarafından yayına hazırlanan ve İzmir Ticaret Borsasının sponsoru olduğu Ege’nin Öncü Kadınları belgeselinin ilk gösterimi, İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Belgeselde, Ege Bölgesinde yaşayan ve ilkleri hayata geçiren kadınların hayatlarından kesit sunuldu. Belgeselde, hâlâ hayatta olan öncü kadınların söyleşileri yer aldı.
“BAŞARI HİKAYELERİNİ GELECEĞE TAŞIMALIYIZ”
Belgesel gösterimi öncesi açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir’in alamet-i farikası kadındır esasen. Sevgili Ayçe’nin büyük bir emekle bir belgesel hale getirdiği Ege’nin Öncü Kadınları, bunu çok güzel anlatıyor. Evet, İzmir’in öncü kadınları, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin fark oluşturanları olarak tarihteki yerini aldı ancak bizim bu başarı hikayelerini yükselterek geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Ege’nin kadınları bu ülkenin ilk doktoru, ilk valisi, ilk muhtarı, ilk hakemi, ilk borsa başkanı, ilk baro başkanı olmuş olabilir ama yarınlara daha büyük bir miras bırakmak zorundayız. Bizim çocuklarımız dünyanın ilkleri arasında yerini almalı” dedi.
“ÖNCE ŞAŞIRDIM, SONRA ARAŞTIRMAYA BAŞLADIM”
Kestelli’nin ardından belgeseli hazırlayan Ayçe Dikmen sözü alarak yapılan çalışmayı şöyle anlattı:
"Türkiye’nin ilk kadın emniyet müdürünün, ilk kadın Danıştay başkanının, ilk kadın paraşütçüsü ve daha birçok ilkin Egeli kadınlar tarafından başarıldığını öğrenince önce şaşırdım daha sonra derin bir şekilde araştırmaya başladım. Egeli öncü kadınlarımızın hangi zorlukları aşarak bu noktalara geldiğini yansıtmak ve kadınlara ilham kaynağı olmalarını sağlamak istedim.”
EGE’NİN ÖNCÜ KADINLARI
Belgeselde, ilk kadın muhtar Gül Esin, ilk kadın milletvekili Banal Nevzat Arıman, ilk kadın emniyet müdürü Feriha Sanerk, ilk kadın noter Mazluma Yüce, ilk kadın paraşütçü Yıldız Erüçman, NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt, ilk kadın ortodondist Ayşe Mayda, ilk kadın vali Lale Aytaman, ilk kadın bakan Işılay Saygın, ilk kadın moda tasarımcısı Zuhal Yorgancıoğlu, ilk kadın baro başkanı Sema Pekdaş, ilk kadın Avrupa Festivaller Birliği (EFA) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı, ilk kadın danıştay başkanı Firuzan İkincioğulları ve Manisa’nın ilk kadın milletvekili Sakine Öz’ün başarıları anlatıldı. Belgeselde, halen hayatta olan öncü kadınların söyleşileri yer aldı.