Ekonomi ‘indirim sürsün Türkiye büyüsün’

‘indirim sürsün Türkiye büyüsün’

20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz eşya ve mobilyada iç pazar satışları patlarken, vergi indiriminin devam etmesi isteği geldi. İndirimlerin yüzde 5’lik büyüme rakamına da katkısı olduğu vurgulandı

‘indirim  sürsün Türkiye büyüsün’

Türkiye’de şubat ayında başlayarak 30 Eylül sonuna kadar devam edecek olan beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimi iç pazarda rekor getirirken, indirimin sürmesi talebi geldi. Beyaz eşyada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanmış ve mobilyada KDV yüzde 8’e düşürülmüştü.

Haberin Devamı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, 2017’nin ilk 8 ayında buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırının iç satışlarında yüzde 18.2 büyüme gerçekleştiğini belirterek, özellikle ikinci çeyrekteki ÖTV indiriminin piyasayı olağanüstü canlandırdığını söyledi.

Güler, ÖTV indiriminin sadece satışları artırmakla kalmadığını, Türkiye’nin büyümesine de katkı yaptığını vurgulayarak, “Türkiye ilk çeyrekte 5.1 büyürken sanayi endeksi ilk çeyrekte 6.7, ikinci çeyrekte 6.3 arttı. İmalat sanayi de yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme gösterdi. ÖTV fazlasıyla işe yaradı. Satışlar arttığı için devletin vergi kaybı da olmadı. Herkes bu işten kazançlı çıktı” dedi.

Güler, ÖTV indiriminin ay sonunda sona erdiğini anımsatırken, enerji verimli ürünlere teşvik verilmesi halinde Türkiye’deki 10 milyon eski beyaz eşyayı dönüştürebileceklerini kaydetti. Güler, “Türkiye’deki hanelerde 20 milyon beyaz eşya var. Bunun 10 milyonu eski ürünlerden oluşuyor ve çok fazla enerji harcıyor. Avrupa ülkelerinde A+ ürünlere teşvik için tüketiciye 100 euro nakit teşvik veriliyor. Bunu üretici değil tüketici alıyor. Bu teşvik dünyanın birçok ülkesi tarafından uygulanıyor. Aynı şekilde A+ için 100 lira, A++ için 200 lira A+++ için de 300 lira teşvik verilirse bu dönüşümü gerçekleştirebiliriz” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Mobilyacı memnun

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, 30 Eylül’de sona erecek KDV indirimi için sektörün talepleri olduğunu belirterek, “Maliye Bakanlığı KDV’yle ilgili yeniden yapılandırma reformu hazırlıyor. KDV’nin kalıcı olarak sektör için yüzde 8 olmasını istiyoruz” dedi. KDV indiriminin sektördeki satışları yüzde 30 oranında artırdığını kaydeden Güleç, şöyle konuştu: “10 milyar dolarlık bir sektörümüz var. Vergide düşüş sektörde kayıtdışını da azalttı. Biz de bu süreçte KDV oranının yüzde 8’de kalmasını sitiyoruz. KDV reformu yapılıncaya kadar devam etsin istiyoruz.”

‘Televizyona da uygulansın’

Samsung Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mert Gürsoy, ÖTV indiriminin devreye girmesiyle durgun geçmesi beklenen ilk çeyrekte geçen yılları geride bırakan bir büyümeye imza atıldığını belirterek, “2017’nin ilk üç ayında buzdolabı kategorisi ciro ve satış adedi bazında yüzde 43, çamaşır makinesi kategorisi adette yüzde 26, cirosal bazda ise yüzde 31 büyüdü. Ocak-Temmuz döneminde ise önemli oranda büyüme var” dedi.

Haberin Devamı

Gürsoy, ÖTV indiriminin pazarın canlanmasına ve Türkiye’nin ilk çeyrekte 5, ikinci çeyrekte ise yüzde 5.1’lik büyüme rakamlarına imza atmasına katkı sunduğunu dile getirerek, “ÖTV indirimi gibi bir teşvik uygulamasının Türkiye’de doygunluk seviyesine ulaşmış televizyon pazarı için de hayata geçmesinin olumlu olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Yazarlar