Dünya İngiltere’de Brexit karşıtı parti çıktı!

İngiltere’de Brexit karşıtı parti çıktı!

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yeni kurulan “Renew (Yenileme) Partisi”, dün ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını (Brexit) engellemek adına bir kampanya başlattı.

İngiltere’de Brexit karşıtı parti çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “En Marche” (Yürüyüş) hareketinin politikalarından ve başarısından esinlenilerek kurulan Renew, meclis üyeleri üzerinde Brexit konusunu yeniden değerlendirmek üzere baskı kuracak, Başbakan Theresa May’in bu yöndeki hamlelerini de engellemeye çalışacak. İngiltere’de Mayıs ayında yapılacak yerel seçimlerde ilk kez boy gösterecek olan parti, bazı koltukları kazanmayı hedefliyor. Parti yetkilileri “En Marche” ile iletişimde olduklarını ve tavsiye aldıklarını belirtirken, Brexit karşıtları tarafından partiye maddi destek sağlandığı belirtiliyor. Parti, bu çerçevede bir avukattan 30 bin, bir lokanta sahibinden de 20 bin Sterlin yardım almış. Bağışların toplamı 100 bin Sterlin’i buluyor.

Üç kurucusu var

Ülkenin AB’den ayrılma sürecinin sona ermesine 13 ay kala ortaya çıkan partinin kurucu üyeleri bir muhasebeci, bir eski gazeteci ve danışmandan oluşuyor. Ülkede 2016 yılında düzenlenen referendumda, oyların 51.9’u İngiltere’nin AB’den ayrılması yönündeydi. Son kamuoyu yoklamaları da, AB’den kopmak istemeyenlerin, Brexit’i savunanların 2 puan önünde olduğunu gösteriyor. Başbakan Theresa May, konuyla ilgili yeni bir referandum yapılmayacağını söylemişti.