Ekonomi iNŞAAT BANK!

iNŞAAT BANK!

15.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İTO, gayrimenkul sektörüne özel ‘ihtisas bankası’ kurulması önerisi getirdi. Sektöre ilişkin ‘stratejik eylem planı’ hazırlayan kurum, “Sektör çok hızlı büyüyor. Bir ihtisas bankası şart” dedi

iNŞAAT BANK

Gayrimenkul sektörüyle ilgili eylem planı hazırlayan İstanbul Ticaret Odası (İTO), sektöre özel ihtisas bankası kurulması önerisinde bulundu. Sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek 2 yılda yaklaşık 10 bin saat çalışarak plan hazırlayan kurum, sektörün büyüme trendinin artışına dikkat çekti. Bu kapsamda hazırlanan İnşaat ve Gayrimenkul 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’nda sektöre ucuz finansman ve yurtdışı atağında finansal araç yetersizliğinin çözümü için ‘ihtisas bankası’ gerektiği vurgulandı.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, bunun Eximbank’ın yeniden yapılandırılması veya kamu bankası eliyle gerçekleştirilebileceğine vurgu yaparak, “Ya da mevcut bir banka ihtisas bankası gibi konumlandırılabilir. Geçmişte her sektör için ihtisas bankası vardı, şimdi bankalar globalleşti. Bu, sektörün yurtiçinde büyüme ve gelişmesi ile yurtdışında ihtiyacı olan desteği sağlamak için gerekli” dedi.
Milli gelirde payı %30
Başkan İbrahim Çağlar, inşaat sektörünün küresel büyüklüğünün 7.2 trilyon dolara ulaştığını da anımsatarak, gelecek 10 yıl içinde sektörün yılda ortalama yüzde 5.2 büyümesi beklendiğini ve 10 yıl sonra sektörün tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağını söyledi. Çağlar, “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15’e ulaştı. Türkiye’deki toplam istihdamın da yüzde 7.2’sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşıyor” diye konuştu.
Planda hem Türkiye hem dünyadaki gelişmeleri masaya yatırdıklarını belirten Çağlar, Türk firmaları için uluslararası arenada çok ciddi fırsatların olduğunu anlattı. Çağlar, “Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’da 2020’ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor” dedi.
4 başlıkta topladı
Çağlar, yapılan çalışmayla atılması gereken adımları, ‘mevzuat’, ‘finansman ve maliyet’, ‘üniversite-sanayi işbirliği’ ile ‘insan kaynakları’ olmak üzere 4 ana başlıkta topladıklarını dile getirerek, sıkıntıları gün yüzüne çıkarmakla yetinmeyip bu sıkıntılara çözümler geliştirdiklerini kaydetti. Planın uygulamaya dönük bir çalışma olduğunu da belirten Çağlar, “Eyleme geçti bile. Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ilettik, kendileri de çok beğendi. Bundan sonra özel sektörde birbiriyle ve kamuyla iletişimini koruyarak hayata geçiriliyor” dedi.

‘Alım-satım harç oranı düşürülmeli’

İTO’nun eylem planında getirdği stratejik önerilerden bazıları şöyle: “İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar, altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve internetten erişime açılmalı. Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli. Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı.
Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı. Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı. Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı. Şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı. Rekabetten uzak daha rahat markalaşabilinecek pazarlar tespit edilmeli, buralara yoğunlaşılmalı.”
‘Sektör devletle İşbİrlİğİ İstİyor’
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kasım da, çalışmayı hazırlarken sektörde 2 önemli konunun ortaya çıktığını söyledi. Bunları, ‘sektörün devletle ilgili talebi var’ ve ‘sektör devletle işbirliği istiyor’ şeklinde açıklayan Kasım, “TOKİ ya da başka bir güçlü kuruluşun önderliği bekleniyor. Mevzuat sadeleştirmeleriyle iç pazarda büyümenin artacağı, yurtdışı pazarlarda destek olacağı belirtiliyor” dedi.