Dünya İnternet göklerde!

İnternet göklerde!

24.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Facebook’un internet erişimini yayabilmek için başlattığı proje kapsamında geliştirdiği insansız hava aracının test uçuşu başarıyla tamamlandı. 96 dakika havada kalan güneş enerjili uçak, 10 kat daha hızlı veri ulaştırabiliyor

İnternet göklerde

Sosyal medya devi Facebook, dünya üzerinde ‘erişilemeyen’ noktalara internet sağlamak için güneş enerjisiyle geliştirdiği insansız hava aracının (İHA) ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. ‘Aquilla’ projesi çerçevesinde dünyanın en uzun süre uçan ve güneş enerjisiyle çalışan İHA’sını geliştiren Facebook, ilk denemesini ABD’nin Arizona eyaletinde yaptı. İki yılda geliştirilen ve Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in de yapım aşamasını yakından takip ettiği Aquilla ilk uçuşunda 96 dakika havada kaldı ve hareketini uzaktan kumandalar sayesinde tamamladı. Kanat genişliği standart uçaklarla aynı boyutta olan İHA’nın ağırlığının ise yalnızca bir piyano apırlığında olduğu belirtildi.
Testler devam edecek
Facebook mühendisleri, Aquilla’nın 5 bin watt enerji ile 18 kilometre yükseklikte uçabileceğini dile getirirken, yapısında lazerler olan uçak bu sayede mevcut sistemlerden 10 kat daha hızlı veri ulaştırabilme imkanına sahip. Facebook yetkilileri, Aquilla’nın bir sonraki uçuşunda 60 bin feet irtifa ve daha çok havada kalma müddeti hedeflediklerini açıkladı. Sosyal sorumluluk projesi olarak da adlandırılabilen Aquilla projesi, internetten yoksun Afrika ülkeleri için tasarlandı. Bu projeyle daha fazla Facebook kullanıcısına ulaşmayı amaçlayan ekip, Sahra-altı Afrika’da yaşayan 4 milyar kişiyi internetle buluşturmayı hedefliyor.
Kanat genişliği standart uçaklarla aynı boyutta olan İHA’nın ağırlığının ise yalnızca bir piyano kadar olduğu belirtildi.
Facebook’un CEO’su Zuckerberg, uçağın geliştirilme ve test aşamalarını yakından takip etti.