Dünya Irak Musul’da ‘son’a ilerliyor

Irak Musul’da ‘son’a ilerliyor

19.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak güvenlik güçlerinin, DAEŞ’in Musul’da elinde kalan son yer olan Eski Kent’e saldırı başlattı. Üst düzey askeri yöneticiler, operasyonun ABD öncülüğündeki koalisyonun gece yarısı hava saldırıları düzenlemesinin ardından dün şafak vakti başladığını söyledi.

Irak Musul’da ‘son’a ilerliyor

Musul’un batısındaki Eski Kent’e saldırı, Irak güvenlik güçlerinin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğiyle aylardır yürüttükleri operasyonun doruk noktası olarak görülüyor.
BBC’nin haberine göre de, Terörle Mücadele Servisi’nden üst düzey komutan Abdülgani el Assadi, yaptığı açıklamada, kentin üç tarafının Irak güçlerince çevrilmesi ve diğerinin de Dicle Nehri tarafından bloke edilmesi nedeniyle DAEŞ militanlarının savaşmaktan başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. El Assadi “Bu, DAEŞ şovunun son perdesi” ifadesini de kullandı, ancak operasyonun, Ramazan Bayramı’ndan önce bitmesinin zor olduğunu kaydetti. Bununla birlikte DAEŞ, Irak güçlerini Eski Kent’teki Maşahada mahallesinden geri püskürttüklerini öne sürdü. DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, üç yıl önce Nuri Camii’nde “halifelik” ilan etmiş ve Musul, örgütün Irak’taki kalesi haline gelmişti.
Siviller zorda
Öte yandan Eski Kent’te metrekare başına düşen insan sayısının fazla olduğu ve kentin dar sokaklardan oluştuğu hatırlatılarak, Irak güçlerinin yavaş ilerlediği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) kentte 100 binden fazla sivilin olduğuna inandıklarını ve gıda, su ve ilaçlarının tükenmekte olduğunu açıklamıştı. Bölgeden yakın zamanda kaçan kişiler de, Eski Kent’teki pek çok kişinin su ve gıda stoklarının tükeniyor olduğunu kaydetmişlerdi.
BM’ye göre, Musul’un batısında son iki haftada 230 sivil hayatını kaybetti.

Yazarlar