Dünya Irak’ta hükümeti mahkeme mi kuracak?

Irak’ta hükümeti mahkeme mi kuracak?

05.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tartışmalı seçimlerin ardından Irak’ta bir türlü hükümet kurulamıyor. Meclis başkanının bile seçilemediği ülkede, hükümeti hangi koalisyonun kuracağına mahkemenin karar verebileceği belirtiliyor

Irak’ta hükümeti mahkeme mi  kuracak

Irak’ta 12 Mayıs genel seçimlerin ardından ülkede yaşanan koalisyon anlaşmazlıkları sürüyor. Söz konusu anlaşmazlıklar nedeniyle Federal Mahkeme’nin devreye girebileceği belirtiliyor. Seçimler sonrasında parlamentoda ilk oturum yapılırken, koalisyon konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeni meclis başkanının bile seçilemediği belirtiliyor. Meclisi en yaşlı üye sıfatıyla yöneten Muhammed Ali Zeyni, ilk oturumda yeni meclis başkanı ve yardımcısının seçimiyle ilgili yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için dün saat 11’e kadar oturuma ara verirken, dün de en az 165 milletvekili katılması gerekirken 85 milletvekilinin geldiği, bu yüzden oturumun 15 Eylül’e ertelendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Irak anayasasına göre, yeni hükümetin kurulması için mecliste yapılacak ilk oturumda Sünnilerden meclis başkanı seçilmesi gerekiyordu. Yerel medyada çıkan haberlere göre, Sünniler arasından seçilecek meclis başkanı için Enbar Valisi Muhammed el-Halbusi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Muhammed Tamim, Reşid el-Azavi, Ahmed Cuburi ve Talal ez-Zubayi’nin aday olduğu iddia edildi.

Koalisyonlar çatışması!

Irak’ta, 12 Mayıs tarihinde yapılan genel seçimlere hile ve şaibe karıştırıldığı iddialarının ortaya atılmasından sonra, resmi sonuçlar, yaklaşık 3 aylık bir gecikmeyle açıklanabilmişti. Sonuçların açıklanmasından sonra, seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasr, Ammar Hekim liderliğinde Hikmet ve İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, 4’lü ittifak kurduklarını ilan etmişti. Irak Cumhurbaşkanı Masum’un, meclisin 3 Eylül’de ilk oturumu yapacağını açıklamasından hemen sonra, 4’lü ittifaka bazı Sünni partiler ve Kürt Yeni Nesil Hareketi katılmıştı. Bu sayede mecliste hükümetin kurulması için en büyük koalisyonun oluşturulduğu duyurulmuştu.

Haberin Devamı

Irak’ta hükümeti mahkeme mi  kuracak

Ancak bu duyuruyla eş zamanlı olarak, İran’a yakın duran eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amıri de, büyük koalisyonu kurmaya çalıştıklarını, “Bina” adında bir koalisyon kurduklarını açıklamıştı. Karşılıklı en büyük koalisyonun kurulduğunun duyurulmasından sonra önceki gün ilk oturumda yemin töreninin arından Bina Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği milletvekilleri meclis oturumunu terk etti. Böylelikle anlaşmazlık çözülemedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Fetih üyesi Naim el- Ubudi, “Bizim koalisyonumuz (Bina) ile diğer koalisyon (Islah ve Bina) arasındaki anlaşmazlıklar, Federal Mahkeme aracılığıyla çözülecektir. Anlaşmazlığın çözümü için önümüzde bundan başka yol görünmüyor” ifadelerini kullandı. Iraklı uzmanlarsa, Federal Mahkeme’nin, koalisyon anlaşmazlığının çözümünde kanunlara göre Islah ve Bina Koalisyonu lehine karar verebileceğine dikkati çekiyor.