Dünya Irak yine bombalı saldırıyla sallandı

Irak yine bombalı saldırıyla sallandı

03.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü DAEŞ, Musul’da kendisine karşı operasyon düzenleyen Irak’ı hedef almaya devam ediyor. Örgütün Bağdat’ta düzenlediği son intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 35 kişi hayatını kaybetti...

Irak yine bombalı saldırıyla sallandı

Musul’da DAEŞ’e karşı operasyonlarını sürdüren Irak, son dönemde iyice sıkışan örgütün düzenlediği saldırılarla sarsılıyor. Son olarak dün başkent Bağdat’ta bomba yüklü bir araçla yapılan intihar saldırısında en az 35 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Saldırı, başkentin kuzeydoğusunda Şiilerin yoğunlukla yaşadığı Sadr mahallesindeki yoğun bir kavşakta meydana geldi. Kurbanların pek çoğunun iş bekleyen gündelik işçiler oldukları bildirildi. Saldırının, aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ülkeyi ziyareti sırasında gerçekleşmesi dikkati çekti. DAEŞ terör örgütü, internet üzerinden yayımladığı açıklamayla saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

9 kadın yanarak öldü

Saldırıda hayatını kaybedenlerden 9’unun bölgeden bir minibüs içinde geçmekte olan kadınlar olduğu ortaya çıkarken, minibüsün içinde yanarak can veren kadınların görüntüleri ülkede büyük üzüntü ve şok yarattı. Saldırıda 67 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Bununla beraber terör örgütünün, Irak’ta elinde tuttuğu son büyük kent olan ve Irak ordusunca kuşatılan Musul’a giden yollardan birini ele geçirdiği açıklandı. DAEŞ’in başkent Bağdat çevresinde gerçekleştirdiği saldırılarda da çok sayıda Irak askerini öldürdüğü belirtiliyor. Bağdat’ın kuzeyindeki Beyci ve Şirkat bölgelerine saldıran DAEŞ, ordu mensuplarının yanı sıra hükümete destek veren Sünni aşiret üyelerini de öldürdü. DAEŞ saldırılarında iki çocuğun da hayatını kaybettiği açıklandı. DAEŞ geçtiğimiz gün de, Şiiler için kutsal olan ve Irak’ın güneyinde bulunan Necef ilinde bir kontrol noktasında intihar saldırısı gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Hollande’dan mesaj

Irak yine bombalı saldırıyla sallandı


Öte yandan resmi temaslarda bulunmak üzere Irak’a giden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Bağdat yakınlarındaki bir üste askerlere yaptığı açıklamada, “Irak’ta terörizme karşı harekete geçmek, kendi toprağımızda da terörizmi engelliyor” dedi.

Hollande, Iraklı mevkidaşı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-Abadi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile bir araya geldi. Hollande, temasları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, “Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonu yıllar değil birkaç hafta sürecek” derken Musul ve Suriye’nin Rakka şehrinde terör örgütü DAEŞ’e katılan Fransız vatandaşlarının olduğunu belirterek, bunların ülkeye geri dönüşlerinde mahkemeye çıkarılacaklarını, cezalandırılacaklarını ifade etti. Hollande “Tek düşmanımız DAEŞ’tir. DAEŞ sonrası Irak’la istihbarat işbirliğimiz sürecek” dedi. Fransa Savunma Bakanlığı, ülke 2014’te uluslararası koalisyona katıldığından beri hava saldırılarında bin 700 hedefin vurulduğunu açıkladı. Irak’taki koalisyonun
500 Fransız askeri bulunuyor.

Irak Başbakanı Abadi ise “Terör sadece Irak değil tüm dünyayı tehdit ediyor” derken “İstanbul ve dünyanın diğer yerlerindeki saldırıyı düzenleyen global terör örgütüdür. Irak’ta DAEŞ’in zarar verdiği nesle okullarda önem göstermemiz lazım. Çocukların masumiyetini geri döndüreceğiz. Bunu da en kısa sürede yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.