Gündem İsa’nın tüm heybetiyle kolları altına aldığı kent: Rio de Jeneiro

İsa’nın tüm heybetiyle kolları altına aldığı kent: Rio de Jeneiro

27.04.2018 - 17:34 | Son Güncellenme:

Rio de Janeiro'nun dağlar ve denizler arasında yer alması, UNESCO'nun Rio'ya Dünya Miras Alanı adını vermesiyle “dünyanın en büyük şehirlerinden biri için şaşırtıcı derecede güzel bir yer” olarak nitelendirdiği muhteşem bir manzarasıyla bu kent kesinlikle gidip görmeye değer bir yer. Peki nereler ziyaret edilmeli? İşte yardımcı olabilecek bir yazı dizini.

İsa’nın tüm heybetiyle kolları altına aldığı kent: Rio de Jeneiro

Rio de Jenerio hakkında

Haberin Devamı

Brezilya'nın ikinci büyük şehri olan Rio de Janeiro, Brezilya'nın kurulduğu yıl 1763'ten 1960'a kadar başkentiydi. Şehir 1500'lü yılların ortalarında Portekizli kolonistler tarafından kurulmuş ve iç maden sahalarından altının sevkiyatı için limana dönüşmüştür. Tarihi boyunca Rio, fiziki varlıkları (arkasındaki yükselen dağlar, limanın yukarısındaki Sugar Loaf ve başlıca turistik cazibe merkezleri olan uzun hilal kumsalları) ve her dönemin seçkin binaları ile ziyaretçilerine enfes kareler sunmuştur.

Sugar Loaf ya da Şeker Hamur Payı

Rio de Janeiro'nun en ünlü simgesi, limanın 394 metre yüksekliğindeki Sugar Loaf'ın kaya doruğudur. Körfeze doğru uzanan, limanın etrafına dolanan ve alçak bir arazi şeridi ile şehre bağlanan bir toprak üzerinde oturur. Praça General Tibúrcio'dan bir teleferik ile Morro da Urca'nın tepesine, ikinci bir teleferik ile de Şeker Tepesi'nin zirvesine ulaştığı bir teleferik gezisi yapabilirsiniz. Buradan, koy ve adaları halkalayan tüm dağlık sahilleri görebilirsiniz. Aşağıda, 100 metrelik Praia da Urca plajı, Rio'nun orijinal çekirdeği olan Morro Cara de Cão ile Sugar Loaf arasında yer almaktadır. Cara de Cão'da, 16. yüzyıldan kalma yıldız şeklindeki Fort São João'nın halka açık olduğu üç kale vardır.

Haberin Devamı

Cristo Redentor (Kurtarıcı İsa)

Corcovado'nun 709 metrelik zirvesinden şehre bakan Mesih'in dev heykeli, neredeyse Rio'nun bir sembolü olarak, Şeker Loaf'unun ayırt edici şeklidir. Dünyaca ünlü dönüm noktası, 1922-1931 yılları arasında neredeyse tamamen Brezilya Katoliklerinin katkılarıyla finanse edildi.

Art Deco heykeli, Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından yaratıldı ve Fransız mühendis Albert Caquot ile işbirliği içinde Brezilyalı mühendis Heitor da Silva Costa tarafından inşa edildi. Betonarme ve sabuntan yapılmış, figürün kendisi 30 metre boyunda ve kolları 28 metre uzunluğundadır; 635 metrik ton ağırlığındadır. Sekiz metre yüksekliğindeki üssünde, düğün ve vaftizlerin yer alması nadir olmayan bir şapeldir. Rua'dan Corcovado rafı demiryolu trenleri, Tijuca Milli Parkı aracılığıyla, heykele 3,5 kilometrelik pistten geliyor

Haberin Devamı

Karnaval

Dünyanın en ünlü Lenten öncesi kutlamalarından biri her kış Rio de Janeiro'da gerçekleşiyor. Kutlamalar Yeni Yıl'dan kısa bir süre sonra başlar, ancak ihtişam ve savurganlık, çarşamba gününden dört gün sonra muhteşem sokaklara, samba partilerine ve gösterilere yüz binlerce izleyiciyi çekerek muhteşem zirvesine ulaşır. Diğer Brezilya şehirleri de Carnaval'ı kutlar.

En göz alıcı olaylar, ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan eşsiz bir mekânda düzenlenen samba okullarının geçit törenleridir. Sambódromo, stadyum tarzı kutularla kaplanmış uzun bir geçit rotasıdır. Bu sayede 50.000'e kadar seyirci, karşılaştıkları muhteşem dansçıların geçitlerini izleyebilirler. Geçit güzergahı 700 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindedir. İlk olarak 1984'te kullanıldı ve 2016 Olimpiyat Oyunları için bir mekân olarak güncellenmiştir.

Yazarlar