Dünya IŞİD’in yalnız kurt terörü Fransa’da

IŞİD’in yalnız kurt terörü Fransa’da

15.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı Fransa’nın başkenti Paris’te, Fas kökenli saldırgan Larossi Abballa, bir başkomiser yardımcısı ve eşini oğullarının gözü önünde öldürdü. Saldırganın IŞİD’e biat ettiği ortaya çıktı

IŞİD’in yalnız kurt  terörü Fransa’da

Ev sahipliği yaptığı Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 nedeniyle güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkaran Fransa, IŞİD terörü ile sarsıldı. Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeybatısında önceki gece geç saatlerde yaşanan rehine krizinde, bir başkomiser yardımcısı ile polis memuru eşi öldürüldü. IŞİD terör örgütüne bağlılık yemini eden saldırganın, daha önce terör suçları nedeniyle hapis yattığı ve istihbarat teşkilatı tarafından izlendiği ortaya çıktı. Saldırganın olaya müdahale eden elit polis birliği ile müzakere ettiği sırada IŞİD’e bağlılık yemini etmesi, ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando kentinde pazar günü 49 kişiyi öldürüldüğü saldırıyı akıllara getirdi. Orlando saldırganı Omar Mateen, saldırı esnasında 911’i arayarak IŞİD’e bağlılık yemini etmişti. Art arda gelen iki saldırı, örgütle bağlantısı bulunmayan ancak örgüt propogandasından etkilenerek harekete geçen ‘yalnız kurt’ saldırılarına yönelik endişeleri artırdı.

Haberin Devamı

Çocukları şokta

Paris’in banliyösünde büyüyen Fas kökenli Larossi Abballa (25) adlı saldırgan, önceki akşam başkomiser yardımcısı ve eşini, üç yaşındaki oğlullarının gözü önünde öldürdü. Les Mureaux Başkomiser Yardımcısı Jean-Baptiste Salvaing’i (42) işten döndüğü sırada, evinin önünde bıçaklayarak öldüren Abballa, daha sonra eşi Jessica ve oğlunu rehin aldı.

Yerel saat ile 21:30’da olay yerine gelen RAID elit polis timi, gece yarısına kadar saldırgan ile konuşarak teslim olmasını sağlamaya çalıştı. Saldırgan ile yapılan konuşmalar bir fayda vermeyince eve yapılan baskınla saldırgan etkisiz hale getirildi. Evde Salvaing’in polis memuru olduğu açıklanan eşi Jessica’nın (36) da cesedi bulundu. Çiftin üç yaşındaki oğlu ise sağlık birimleri tarafından kurtarıldı. Çocuğun yara almadığı ancak şoka girdiği açıklandı.

Haberin Devamı

Karnından birçok kez bıçaklanan Salvaing’in yaralı halde bir komşusundan polise haber vermesini istediği aktarılırken, görgü tanıkları Abballa’nın saldırı sırasında “Allahu Ekber” diye bağırdığını söyledi.

Canlı yayınladı

Larossi Abballa’nın gerçekleştirdiği saldırıyı, Facebook’un canlı yayın yapma imkanı veren uygulamasından paylaştığı ortaya çıktı. Fransız gazeteci David Thomson’un aktardığına göre, Abballa, Facebook üzerinden kurbanlarının fotoğraflarını da yayımladı.

Facebook’tan canlı yayınlanan görüntülerde, iki cinayetin ardından Abballa’nın, “Kanepenin üzerinde bebek var. Onunla ne yapacağımı bilmiyorum” dediği duyuldu.

Canlı yayın sırasında da IŞİD’e bağlılığını dile getiren Abballa, örgüt sempatizanlarına “yalnız kurt” saldırıları düzenlemeleri çağrısında bulunan IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adanani’ye atıfta bulundu.

Düzenlediği saldırıyla, “Şeyh Adnani’nin 2014’te yayınladığı mesajı cevaplamış olduğunu” ifade eden Abballa, “Avrupa mezarlık olacak” dedi.

2014’te yapılan çağrıya uydu

IŞİD’in sözcüsü el-Adnani, Eylül 2014’te yayınladığı mesajla, ABD ve başta Fransa olmak üzere Avrupa’da bireysel saldırılar düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. El-Adnani mesajında; askerler, polisler, güvenlik güçleri ve istihbarat servislerine saldırı düzenlenmesi çağrısında bulunuyordu.

Haberin Devamı

Küçük saldırıların dahi kabul göreceğini belirten IŞİD militanı, “Kendinizi patlatamıyor, kurşun sıkamıyorsanız, vefasız bir Fransızın ya da Amerikalının kafasını taşla ezin, uçurumdan aşağı atın” diyordu.

Adnani, IŞİD sempatizanlarının herhangi bir kişiye danışmaya veya başka bir fetvaya ihtiyaçları olmadığını söylüyordu. Abballa’nın saldırısı, mesajın IŞİD’in ana yayın organı El Furkan’da yayınlanmasından beri Fransa’da polislere karşı radikaller tarafından düzenlenen dördüncü saldırı oldu.