Dünya IŞİD, Irak’ta 3 bin sivili ele geçirdi!

IŞİD, Irak’ta 3 bin sivili ele geçirdi!

06.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

BMMYK, IŞİD’in Irak’ta Havice bölgesini terk eden 3 bin sivili ele geçirdiğine yönelik raporlar olduğunu açıklarken, örgütün yeni bir katliam hazırlığında olmasından endişe ediliyor

IŞİD, Irak’ta 3 bin sivili  ele geçirdi

Birleşmiş Milletler Müşteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), IŞİD’in Irak’ta ülke içinde göç eden 3 bin sivili ele geçirerek esir aldığını açıkladı. BMMYK tarafından dün açıklanan raporda, Irak’ın Havice bölgesinden Kerkük’e göç etmeye çalışan kişilerden 12’sinin IŞİD tarafından öldürülmüş olabileceği belirtiliyor. Sahadaki kaynaklardan alınan bilgilere dayanan BMMYK raporunda, olayın tam olarak doğrulanmaya çalışıldığı açıkladı. ABD liderliğinde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun hava saldırıları nedeniyle oldukça zayıflayan IŞİD’in ele geçirdiği sivilleri hava saldırılarına karşı ‘kalkan’ olarak kullandığı biliniyor. IŞİD’in Irak’ın kuzeyi ve batısında büyük toprak kazanımı sağladığı 2014 senesinde ele geçirdiği binlerce sivilin önemli bir kısmının hâlâ örgütün elinde olduğu, esirlerin ya köle ticaretinde satıldığı ya da örgüte bağlı çocuk askerler yetiştirmek için kullanıldığı biliniyor. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan araştırma komisyonu ise hafta içinde IŞİD’in Irak’ta yaşayan Ezidi azınlığa yönelik ‘soykırım’ işlemeye devam ettiğini açıklamıştı. Cenevre’de yapılan açıklamada, Irak’ın Sincar bölgesindeki Ezidilere yapılan katliam sonrası Suriye’ye kaçırılan Ezidilerin ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldığı, örgütün halihazırda 3 bin 200 Ezidi’yi elinde tuttuğu belirtildi.

‘Terör eylemine yöneldi’

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD ile mücadeleyi görüşmek üzere ABD Savunma Bakanlığı’nda Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri ile bir araya geldi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta elindeki alanları yitirmesinin örgütü taktik değişikliğine ittiğini belirterek, IŞİD’in ABD’nin de aralarında bulunduğu dünya genelindeki ülkelerde büyük çaplı terör eylemlerine yöneldiğini vurguladı. Başkan Obama, IŞİD’i kalıcı olarak yok etmek için Suriye’deki kaosu bitirmek gerektiğini ifade etti. Suriye rejiminin çatışmaların durdurulması anlaşmasını ihlal etmeye devam ettiğine değinen Obama, Rusya’nın Suriye’deki eylemlerinin de Moskova yönetiminin bu ülkedeki niyetlerine dair soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.