Dünya IŞİD Menbic’den kaçıyor

IŞİD Menbic’den kaçıyor

07.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’in Avrupa’ya açılan kapısı Menbic’i üç koldan kuşatırken militanların aileleri ile birlikte kaçmaya başladığı aktarıldı

IŞİD Menbic’den kaçıyor

Suriye’de, Fırat Nehri’nin batısında yer alan ve IŞİD’in ‘Avrupa kapısı’ olarak gördüğü Menbic’e yönelik 1 Haziran’da başlatılan operasyon devam ederken, militanların kaçmaya başladığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Menbic-Rakka yolunu önceki gün kesen ABD destekli güçler, dün de yine çok önemli olan Menbic-Cerablus yolunu keserek kontrolü sağladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, IŞİD güçleri, YPG ve Arap güçlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) saldırısına karşı direnişi bırakıp kenti terk etmeye başladı. IŞİD militanlarının Menbic kentinden, bulabildikleri her türlü araçları eşyalar ile doldurarak aileleriyle birlikte kaçtığı; SDG güçlerinin kentin 4-5 kilometre kadar yakınlarına yaklaştığı ve üç koldan kenti sardığı aktarıldı.

Menbic Askeri Konseyi Sözcüsü Şarfan Derviş, Reuters’a 150’den fazla militanın öldürüldüğünü söyledi. Öte yandan önceki gün ele geçirilen, Fırat Nehri’nin 10 kilometre batısındaki stratejik Til Um Serrac Tepesi’ndeki korunaklı mağaralarda arama çalışmaları yapıldı. IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin zaman zaman örgüt sorumluları ile toplantılar düzenlediği korunaklı Til Um Serrac Tepesi’nde IŞİD’in kaçırdığı kadınları da sakladığı, işkenceler yaptığı ve burada kadınları pazarladığı belirtildi. Tepenin altında çok sayıda mağara bulunurken, bu mağaralarda kaçırılan kişilere işkence yapıldığına dair izlere rastlandı.

Haberin Devamı

216 bin

BM’ye göre Menbic operasyonu nedeniyle 20 bin sivil yerinden edildi, bu sayı 216 bine çıkabilir.

Yazarlar