Ekonomi işler sanıldığı gibi kötü değil

işler sanıldığı gibi kötü değil

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

23 milyar TL ciroyu kontrol eden Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, Türkiye’de ekonominin son dönemde sanıldığı gibi kötü gitmediğini, aksine dinamiklerin hızla işlediğini ifade etti

işler sanıldığı  gibi kötü değil

Son dönemde ardı ardına yatırımlarla büyümesini sürdüren ve farklı sektörlerde de adından söz ettiren Kibar Holding, bu yıl da söz konusu girişimlerine hız verirken, yeni pazarlar arama ve ihracatı artırma amaçlı çalışmalarında atılım planlıyor.
Holdingin CEO’su Tamer Saka, küresel trendleri sürekli izlediklerini, yatırım planlarını da buna göre yaptıklarını belirterek, “Yatırım planlarımızı katma değeri yüksek alanlarda yapmaya gayret ediyoruz. Grup şirketlerimiz, küresel oyuncu olma hedefiyle yatırım yapıyor. Bunun için yeni alanlara girmeyi, buna karşılık bazı alanlardan da çıkmayı düşünüyoruz” dedi. 7 ana sektörde yoğunlaştıklarını anlatan Saka, bunlardan verimsiz gördükleri ikisinden çıkabileceklerini söyledi.

işler sanıldığı  gibi kötü değil


2016 atılım yılı olacak

Bu yıl pek çok konuda holding olarak atılım yapacaklarını anlatan Saka, “Grubumuzun tarihsel gelişiminin ayrılmaz bir parçası olan ‘yenilikçilik’le geleceğimize yön verecek birçok ilki hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2016 yılı grup şirketlerimiz için bir atılım yılı olacak. Yeni pazarlar konusunda da çalışmalarımız sürüyor. İran pazarında otomotiv yan sanayi, inşaat, AVM gibi konularda incelemeler yapıyoruz” dedi.

Türkiye’de ekonominin, sanıldığı kadar kötü olmadığını, ekonominin kendi dinamikleriyle hareketliliğini koruduğuna değinen Saka, “Sonuçta ekonominin bazı yönlerden kötü durumda olduğuna ilişkin söylentiler oluyor. Ancak biz, özellikle kendi gözlemlerimizle herhangi bir aksama olmadığını görüyoruz. Dışarıda söylenen ile yaşanan arasında fark var. Özellikle ihracata yönelik şirketlerin, bu konuda zorluk ve kayıp yaşamadığını biliyoruz” ifadesini kullandı. Büyük oranda ihracata çalıştıklarını vurgulayan Saka, “Bazı kayıplar olsa da, alternatif pazarlarla üstesinden geliyoruz. Bizde Avrupa ihracatı ağırlıklı. Bu da, sıkıntı duymamamızı sağlıyor” dedi.

Yüzde 15 büyüyecek

Geçtiğimiz yıl holdingin cirosunun 23 milyar TL civarında gerçekleştiğini kaydeden Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, bu yıl da söz konusu ciroda yüzde 15’lik bir büyümeye imza atmayı öngördüklerini bildirdi.

Şirketin kur farklarına karşı kendisini korumak amacıyla farklı bir stratejiye sahip olduğunun da altını çizen Saka, “Ben geldiğimde böyle bir sistem vardı. Bunu geliştirerek sürdürüyoruz. Bu sayede de holdingin kur oynamalarından etkilenmemesi konusunda başarı sağlıyoruz” diye konuştu.

Hedef yeni iş alanları!

Bulundukları sektörleri yeniden değerlendirdiklerini, bazılarından çıkıp, yeni sektörleri bünyelerine katabileceklerini de dile getiren Tamer Saka, son dönemde otomotiv yan sanayi ve çevre konularında yatırımlar yaptıklarını, gayrimenkul gibi yeni iş alanlarında da yoğunlaşmak istediklerini söyledi.

Holdingin, gayrimenkul konusunda ilk etapta sahip olduğu arazileri değerlendirmek istediğini anlatan Saka, “İstanbul Küçükbakkalköy’de bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Tuzla ve Kartal’daki fabrika arazilerimizde de önemli yatırımlar planlalıyoruz. Tek başımıza olmasa da, bu işi, bilen ortaklarla yapma konusunda bir düşüncemiz var” dedi.

Alüminyum sektöründe, 800 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin ilk modern ve en geniş alüminyum sıcak haddeleme tesisini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Saka, bu konuda şimdiden çeşitli patentler bile aldıklarını, kullanılacak teknolojiyi de kendilerinin geliştirmeyi öngördüklerini anlattı. Tamer Saka, kuracakları bu tesisin, uzay-savunma-havacılık, ulaşım ve özel paketleme sektörlerine yönelik üretim yapacağının da altını çizdi.