Dünya İspanya’da halktan diyalog çağrısı

İspanya’da halktan diyalog çağrısı

08.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayrak taşımayan ve siyasi sloganlardan uzak kalmaya özen gösteren İspanyollar, diyaloğun başlatılması gerektiğine dikkati çekmek için beyaz kıyafetler giydi. Bazı bölgelerde ise İspanyol bayraklı protestolar vardı.

İspanya’da halktan diyalog çağrısı

İspanya’da binlerce kişi, ülkenin doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi’nde bağımsızlık yanlısı girişimlerin yol açtığı siyasi, ekonomik ve sosyal gerginliğe karşı meydanlara çıkarak “Konuşalım” temalı eylem yaptı. Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan mesajlarla, Katalonya başta olmak üzere İspanya’nın birçok bölgesinde düzenlenen eylemler için belediye binalarının önündeki meydanlar seçildi.
Eylemlerde bayrak taşımayan ve siyasi sloganlardan uzak kalmaya özen gösteren İspanyollar, çözüm bulmak adına siyasetçiler arasında diyaloğun başlatılması gerektiğine dikkati çekmek için beyaz kıyafetler giydi. “Konuşalım” yazılı pankartlar taşıyan binlerce kişi, “Siyasetçiler daha fazla böyle devam edemez. Çünkü bizi karşı karşıya getirip bölüyorlar. Bu ülke bir kere iç savaş gördü. Bir dahasını hak etmiyor.” mesajını vermeye çalıştı. Barselona Belediyesi ve Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlık Konutu’nun bulunduğu Jaume Meydanı’nı dolduran kalabalık da Katalanca ve İspanyolca “konuşalım” yazılı dövizler taşıdı.
AB’yi de korkuttu
Öte yandan, referandum krizi Avrupa Birliği’nde de (AB) rahatsızlığa neden oldu. Reuters’ın haberine göre, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Katalonya krizini hakkında telefonda görüştü. Krizin İspanyol ekonomisine etkisi ve polis şiddeti AB üyelerinde rahatsızlık yaratırken, bazı AB ülkelerinin ise, bağımsızlık referandumunun Avrupa’nın diğer bölgelerindeki ayrılıkçı hareketlere neden olabileceğinden dolayı endişeli olduğu kaydedildi.