Dünya İsrail’den Şam’a füze saldırısı

İsrail’den Şam’a füze saldırısı

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin başkenti Şam’da, uluslararası havaalanının yakınlarında şiddetli bir patlama meydana gelirken, bunun, İsrail tarafından gerçekleştirildiği bildirildi. Hizbullah’ın silah depolarının hedef alındığını belirten İsrail, saldırıyı dolaylı kabul etti

İsrail’den Şam’a füze saldırısı

Suriye’nin başkenti Şam’daki Uluslararası Havalimanında dün sabaha karşı şiddetli bir patlama meydana geldi. Kentin büyük bölümünde duyulan patlamanın ardından yangın çıktığı bildirildi. Reuters’ın haberine göreyse İsrail’in, Şam Havaalanı yakınlarında Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen bir depoyu vurduğu belirtildi. İsrailli yetkililer önce saldırı iddiası hakkında yorum yapmasa da, daha sonra operasyon dolaylı bir şekilde kabul edildi.
İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Suriye’deki Şam Havaalanı’na yönelik saldırının arkasında Tel Aviv yönetimin olduğunu dolaylı bir ifade kullanarak onayladı. İsrail ordu radyosuna konuşan Katz, dün sabaha Şam Havaalanı’na yapılan saldırıya ilişkin, “Bu olayın İsrail’in, Hizbullah’a silah transferini önleme politikalarıyla uyumlu olduğunu söyleyebilirim. Hizbullah’a gelişmiş silah transferi yapılacağına dair istihbarat aldığımız her seferde harekete geçeceğiz. İran’ın Suriye’de askeri bir varlık oluşturmasını önlemek zorundayız” dedi.
Maddi hasarlı
Ülkenin resmi haber ajansı SANA, İsrail’in havalimanı yakınlarındaki askeri bir mevziye saldırısı füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. SANA’ya konuşan bir askeri kaynak, “Şam Uluslararası Havaalanı’nın güneybatısındaki askeri mevzi şafak vakti İsrail’in işgal altındaki topraklardan attığı füzelerin hedefi olmuş, bölgede patlamalar meydana gelmiştir” dedi.
Askeri kaynak, füzelerin ‘maddi hasar verdiğini’ ifade etti. Suriyeli aktivistler de sosyal medyada patlama görüntüleri paylaşırken, “saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini ve Hizbullah’a ait silahları hedef aldığını” yazdı. İsrail, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana Suriye ve Golan Tepeleri’nden topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, zaman zaman Suriye’de askeri noktalara operasyonlar düzenliyor. İsrail yönetimi genellikle bu saldırıları resmen teyit etmekten kaçınıyor. Şam Uluslararası Havaalanı, kent merkezinin 25 kilometre dışında bulunuyor. Şam çok uzun süre muhalifler ile Suriye ordusu arasındaki çatışmalardan fazla etkilenmemiş son aylarda ise taraflar arasında başkent yakınlarında da çatışmalar çıkmıştı.