Dünya İsrail, Mısır topraklarında hava saldırısı düzenliyor

İsrail, Mısır topraklarında hava saldırısı düzenliyor

12.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail ve Mısır’ın bölgedeki ittifakı giderek güçleniyor. İsrail’in, Kahire hükümetinin onayıyla, Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki topraklarında bulunan IŞİD militanlarını hedef aldığı ortaya çıktı

İsrail, Mısır topraklarında hava saldırısı düzenliyor

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’e konuşan eski bir İsrailli yetkili, İsrail’in Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki IŞİD hedeflerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlediğini söyledi. ‘Eski Ortadoğu düşmanları gaz anlaşması ve teröre karşı savaşta birleşti’ başlığıyla duyurulan haberde, İHA saldırılarının Mısır hükümetinin onayıyla son yıllarda birkaç kez gerçekleştiği belirtildi. Mısır’da 2011 yılında Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle Sina Yarımadası, aşırı İslamcı teröristlerin rahatça örgütlendiği bir bölge haline gelmişti. Bölgedeki Ensar Beyt el-Makdis örgütü geçen sene IŞİD’e bağlılık yemini etmişti. İsrail’in, Sina’daki terörist grupların, ülkeyi hedef alan saldırılar gerçekleştirmesinden endişe ettiği belirtiliyor.

‘Aşk ilişkisi değil’

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, iki gün önce resmi temaslarda bulunmak üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü. Bloomberg’e konuşan İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Yair Golan, İsrail ve Mısır arasındaki işbirliğinin hiçbir zaman bu kadar iyi seviyede olmadığını söyledi. Golan, “Bunun aşkla ilgisi yok, ortak değerlerle ilgili” dedi.

Öte yandan Şükri’nin, Netanyahu’ya, Mısır’ın İsrail ve Filistinli yetkililer arasındaki direkt temaslarda aracılık görevi üstlenmek istediğini ilettiği belirtiliyor. Haaretz gazetesine konuşan Filistinli ve Batılı yetkililer, Kahire’de planlanan görüşmelere Mısırlı ve Ürdünlü yetkililerin de katılacağını söyledi. Mübarek döneminde 2010 yılına kadar İsrail ve Filistin arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Mısır’ın, İsrailli ve Filistinli yetkililer tarafından güvenilir bir arabulucu olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Mısır ve İsrail, 1979’da barış anlaşması imzalayarak 31 yıllık savaş halini sona erdirmişti.

Haberin Devamı

Netanyahu’ya para aklama incelemesi!

İsrail’de Başsavcı Avichai Mandelblit, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Mandelblit, incelemenin içeriğini açıklamasa da, İsrail basını Netanyahu’nun başbakanlığa geldiği 2009 yılından bu yana aldığı bağışların incelendiğini yazdı. Haaretz gazetesi, Netanyahu ve bir aile üyesi hakkında geniş çaplı bir para aklama şüphesiyle soruşturma yürütüldüğünü aktardı. AP’ye konuşan bir Başbakanlık sözcüsü, şüphelerin asılsız olduğunu söyledi.