Pazar

25.12.2016 - 02:30

İştah açan kitaplar

Yeni yıla girerken damak tadı tutkunlarına verilebilecek en iyi hediyelerden biri de gastronomi kitapları. İşte son zamanların en gözde yeme-içme kitapları

Sitene Ekle
Şişedeki balık  |  Mehmet Yalçın myalcin@tnn.net Tüm Yazıları »

Bir Kavanoz Mucize-Tel Dolap

Gizem Erman Soysaldı - Müşerref Kartaler

Biri yemek tutkunu ve yemek programı sunucusu, diğeri de profesyonel aşçı olan iki arkadaşın Remzi Kitabevi’nden çıkan büyük boyutlu ve 230 sayfalık kitabı, iç açıcı fotoğraflar eşliğinde evde hazırlanabilecek ve saklanabilecek geleneksel yiyecekleri sunuyor. Portakal şekerlemesinden isli peynire, cezeryeden kırmızı lahana turşusuna onlarca farklı lezzet, sayfalarda resmi geçit yapıyor. Özellikle yeni yuva kuranlara ideal bir armağan.

Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık

Rabiha Rifat

Ruhun Gıdası Kitaplar’dan çıkan eserde, Osmanlı döneminden 40 adet pasta tarifi güncel notlarla yer alıyor. Jöntürklerden diplomat ve şair Kani Paşazade Ahmet Rifat Bey’in kızı olan Rabiha Rifat, harf devriminden sonra Latince basılan bu ilk Türk yemek kitabında o yıllarda Fransızcadan alınarak “gato” denilen pastaların yanı sıra, petifür bisküvilerinden susamlı simite, Selanik kurabiyesine kadar geniş bir yelpazede tarifler veriyor. 120 sayfalık sevimli, nostaljik bir kitap.

Osmanlı Hanımları Mutfakta

Meral Nayman Demir

“Osmanlıca kadın dergilerinde yemek ve mutfağa dair makaleler” alt başlıklı kitap, Ruhun Gıdası Kitaplar’ca yayımlanmış. 1880 ile 1926 yılları arasında yayımlanan Osmanlıca kadın dergilerinde çıkan yazıları okurken, bugünün gastronomi yazılarıyla ilginç paralellikler görülüyor. 1908’de yayımlanan “İngiltere’nin en meşhur aşçısı” başlıklı şef Roza Levis portresini bugünün şef röportajlarıyla karşılaştırmak insanı gülümsetiyor. O zamanların tatlı üslûbu kendisini keyifle okutuyor. 208 sayfalık kitap, tüm gastronomi meraklılarının zevkle okuyacakları bir derleme.

Gastro Gösteri

İlkay Kanık

Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitabı Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü kurucu öğretim üyesi İlkay Kanık yazmış.  “Popüler kültür ürünlerinde yemeğin kültürel gösterisi” alt başlıklı kitap, 158 sayfa boyunca son yıllarda sinemadan internete, TV’den Instagram’a pek çok mecrada yeme-içmenin en önde gelen konulardan biri haline gelmesini irdeliyor.

Kılçıksız Balık

Süleyman Dilsiz

Ekonomi yazarı Dilsiz’in Alfa Yayınları’ndan çıkan 400 sayfalık kitabı, zengin fotoğraflar ve canlı bir grafik tasarımı eşliğinde hem balık ve deniz ürünlerini tanıtıyor hem de onlarla ilgili tarifleri kolay uygulanır tarzda aktarıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olduğu halde az balık tüketen ülkemiz için çok yararlı bir eser.

Ekmek Yoksa Abur Cubur Yesinler

Robert Albritton

Otonom Yayıncılık’ın “Kapitalizm açlığı ve obeziteyi nasıl yarattı” alt başlıklı kitabı, bir şefin ya da yemek yazarının değil, Toronto’daki York Üniversitesi’nden bir siyaset bilimi profesörünün eseri. Tabağımızdaki yemeğin gerisindeki sosyal ve tarihsel serüvene ışık tutuyor. II. Dünya Savaşı’ndan sonra gıdanın sanayileşmesinin bir yandan gıda fazlası yarattığını, bir yandan da açlığı ortadan kaldırmadığını ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenmeye yönelişin arttığı şu günlerde, sanayi tipi gıdalara karşı daha uyanık olmak için sağlam argümanlarla dolu 328 sayfalık bir kitap.

Ekşi Mayalı Ekmekler

Hakan Doğan

Son zamanlarda iyiden iyiye moda olan ekşi mayalı doğal ekmeklerin özelliklerini ve evde ekmek yapmanın sırlarını anlatan kitap, 1890’dan beri unlu mamuller üreten bir ailenin yeni kuşağından Hakan Doğan tarafından yazılmış. Alfa Yayınları’ndan çıkan kitapta ekşi mayalı ekmek yapmanın aşamaları, bir ilkokul öğrencisinin bile anlaşacağı yalınlıkta sergilenmiş. Bolca fotoğraf eşliğinde kurabiye, simit ve çörek tariflerine de yer verilmiş.

Topraktan Fincana Kahve

Cenk K. Girginol

Kahve, farklı pişirim teknikleri ve tarifleriyle 186 sayfalık bu kitapta. Cinius Yayınları’nın 186 sayfalık kitabı kahve makinesi üreticisi ve distribütörü Girginol tarafından yazılmış. Kahve kültürü “A’dan Z’ye”, son yenilikleriyle birlikte derlenmiş.

Büyük Sos Şöleni

Sevinç Uzcan - Selin Bağçacı Ünlü

Nihayet soslarla ilgili bir eser yayımlandı. Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap, üç kitaplık bir dizinin ilk eseri. Şimdilik sadece makarna sosları, salata sosları ve dip soslar ele alınmış. Tarifler bütün ayrıntıları ve incelikleriyle verilmiş. 156 sayfalık kitap, görsel açıdan daha zengin olabilirmiş.

Çömezin Mutfağı

Deniz Yılmaz

Om Medya tarafından yayımlanan 128 sayfalık kitap, bir yemek blogger’ının eseri. Büyük formatlı, lüks ciltli, şık fotoğraflı. Temel bir yemek kitabından çok bir yemek tutkununun seçkisinden oluşuyor. Safranlı ve kakuleli cupcake’lerden balkabaklı ve pikan cevizli kurabiyelere onlarca tarif, insana yeni ufuklar açıyor ve “Neden olmasın?” dedirtiyor. Sevimli, şirin, iç açıcı bir yemek kitabı. 

©Copyright 2016 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.