Gündem İstanbul'da yeni gözetleme kulesi

İstanbul'da yeni gözetleme kulesi

15.09.2016 - 11:01 | Son Güncellenme:

Kuzey ormanlarındaki yangınları hemen fark etmek için inşa edilen kule, 32 metre yüksekliğinde olacak ve önümüzdeki yıl hizmete girecek.

İstanbulda yeni gözetleme kulesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul'un kuzey ucunda orman yangınlarını gözetlemek amacıyla yeni bir kule inşa ediyor.

Haberin Devamı

Bölgede daha önce kullanılan Karagöltepe Yangın Gözetleme Kulesi'nin üçüncü havalimanı nedeniyle yıkılması üzerine, Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi'nin inşaatına başlandı.

Bittiğinde yüksekliği zemin kotundan itibaren 32 metre olacak yeni yangın gözetleme kulesi, 360 derece görüntüleme yapacak. Son teknolojinin kullanılacağı Yangın Koordinasyon Merkezi'nden, termal ve normal kameralar ile internet bağlantısı aracılığıyla 7/24 gözetleme yapılacak. Yeni kulede insanlı gözetlemeye de devam edilecek.

Karagöltepe Yangın Gözetleme Kulesi'nden 25 metreden gözetleme gerçekleştirilirken, yeni kulede 32 metreden gözetleme yapılacak. Böylece ormanlık alan görünürlüğü yüzde 9 artacak. En etkin görüşün sağlanacağı kulenin dış cephesinde doğal kaplama malzemeleri kullanılarak kuleye tarihi bir görünüm verilecek.

Haberin Devamı

Temeli atılan ve inşaat çalışmaları devam eden yeni kule, tamamlandığında aynı zamanda Tarihi Beyazıt Kulesi'nde olduğu gibi renkli ışıklarla hava durumu bilgisi de verecek.

Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi'nin 2017 yılının ocak ayında tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor.

İlk asansörlü gözetleme kulesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Osmanlı döneminde orman yangınlarını gözetlemek maksadıyla ahşap olarak inşa edilen Tarihi Beyazıt Kulesi bugünkü haliyle renkli ışıklar ile ertesi gün havanın nasıl olacağı bilgisini veriyor. Yeni kule de böyle çalışacak. Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesindeki ilk asansörlü yangın kulesi olacak" dedi.