İstanbul İstanbul, İslami İlimlerin Merkezi Oluyor

İstanbul, İslami İlimlerin Merkezi Oluyor

26.08.2017 - 16:31 | Son Güncellenme:

.

İstanbul, İslami İlimlerin Merkezi Oluyor

İbn Haldun Üniversitesi tarafından bu yaz ilk defa düzenlenen İhsan Akademi programı, Boğaz’da bir tekne gezintisiyle sona erdi. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün elinden katılım sertifikalarını alan öğrenciler, İstanbul’da katıldıkları bir aylık yoğunlaştırılmış İslami İlimler kursunun ardından ülkelerine geri dönüyor.
İbn Haldun Üniversitesi tarafından yürütülen İhsan Akademi, bir aylık yoğun bir programın ardından Boğaz’da düzenlenen bir tekne gezintisiyle sona erdi. Dünyanın 16 farklı ülkesinden seçilen 30 lisansüstü öğrenciyi İstanbul’da buluşturan İhsan Akademi, önde gelen Türk ve yabancı hocalarıyla “21. yüzyılda İslam’ı Yaşamak” başlığı altında katılımcılarına bir ay boyunca hem İslam’ın klasikleşen temel kaynakları hem de modern çağın meseleleri üzerine İngilizce eğitim verdi.
İslam medeniyetini yalnızca entelektüel düzeyde değil, aynı zamanda kültürel olarak da tanıma fırsatı sağlamayı amaçlayan program, Yenikapı Mevlevihanesi’nin tarihi binasında yürütülen eğitimleri her hafta düzenlenen kültürel gezilerle zenginleştirerek katılımcılarına her bakımdan memnun kaldıkları bir deneyim yaşattı.
Programla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, İhsan Akademi’de İslam’ın temel kaynakları üzerine verilen eğitimdeki üstün niteliklerin yanı sıra İslam medeniyetinin verimleriyle yerinde tanışmanın ayrıcalığını vurgulayarak, Avrupa ve Amerika’dan gelen öğrenciler için en büyük eğitimin aslında İstanbul’u tecrübe etmeleri olduğunu söyledi. Şentürk, "Özellikle Amerika ve Avrupa’da İslam küçük mekanlarda, basit camilerde, dairelerden döndürme ibadet mekanlarında yaşanıyor. Kısacası oralarda yaşayanlar bir medeniyet olarak İslam’ı görmüyorlar. Dolayısıyla da bir azınlık psikolojisiyle yaşıyorlar. Ama İstanbul’a geldikleri zaman işler değişiyor. Aslında hiçbir şey yapmasalar ve İstanbul’un sokaklarında, tarihi mekanlarında gezmiş olsalar, yalnızca bu bile onlar için büyük bir eğitim olacaktı" ifadelerini kaydetti.

"İhsan Akademi benim için manevi bir deneyimdi"
Programa Hollanda’dan katılan Ella Linskens, "İhsan Akademi benim için çok manevi bir deneyimdi. Allah ile ilişkimin derinleştiğini ve güçlendiğini hissettim. Yalnızca bilgi düzeyinde sınırlı kalmayan bir yoğunlaşmaydı" dedi.
Anika Ferdoush Sayed ise Marymount Üniversitesinde finans okuduğunu belirterek, "İhsan Akademi’ye gelmemin nedenlerinden birisi İslami ilimlerde ilerlemekti. Buradaki hocalarla oldukça geleneksel konuları çalışma imkanı bulduk. İslam’ı öğrenirken elbette bu öğrenimleri ve kazanımları geliştirmeye olanak tanıyan elverişli bir zeminin olması çok önemli. Türkiye böyle bir yer; sokağa çıktığınızda yaşayan, nefes alan bir İslam olduğunu görüyorsunuz. İhsan Akademi’yi yalnızca bursları için değil, müfredatı için de tavsiye ediyorum. Başka nedenleri de var elbette: Mesela sınıf çok dinamikti, münazaralar çok canlıydı; bunun nedenlerinden birisi de katılımcıların seçilmiş olması. Dünyanın farklı yerlerinden gelen arkadaşlarımız arasında yalnızca master değil doktora öğrencileri de vardı. Bu dinamizm nedeniyle sınıftaki sohbetler çok canlıydı. Öyle ki başka türlü belki de konuşma imkanı bulamayacağımız konuları konuşabildik. Bana kalırsa burada bir ömürlük arkadaşlıklardan fazlasını kurdum; burada tanıştığım insanlarla cennette buluşmak istiyorum" diye konuştu.
Oxford Üniversitesinde öğrenci olan Ezziddin Al-Haj Yonis, "Felsefe, siyaset ve ekonomi çalışıyorum. İhsan Akademi’nin tanıtımını görünce, hazır açıklamalarla artık kanıksadığımız birçok meseleye eleştirel yaklaşabilmek için harika bir fırsat yakaladığımı düşündüm. Bugün siyasette ve ekonomide çalışıp öğrendiğimiz varsayımlara Müslümanlar tarafından entelektüel düzeyde karşıt görüşler getirilebilirdi ve İhsan Akademi bize bu konular üzerinde düşünüp konuşacağımız bir platform sağladı” ifadelerini kullandı.
Shafa’at Wami, “Hindistan yönetimindeki Keşmir’den geliyorum. İstanbul’daki misafirperverlik harikaydı. İhsan Akademi’nin de İslam ümmetinin entelektüel uyanışı için harika bir girişim olduğunu düşünüyorum” dedi.

"İhsan Akademi’yle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik"
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ise, "İhsan Akademi’yle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik" diyerek şunları söyledi:
"İlk defa Türkiye’de bir üniversite, dünyanın seçkin üniversitelerinden Türk olmayan öğrencileri buraya çağırarak onlara İslam’ı tanımalarına yardımcı olacak bir program düzenlemiş oldu. Programda dünyanın çok farklı ülkelerinden, çok farklı üniversitelerinden öğrenciler bir araya geldiler. Bu seçkin mozaik, programı çok farklı yaptı. Diğer yandan burada verilen İslam eğitimi, İslam medeniyetini yansıtan bir eğitimdi. Sabah derslerinde ümmet klasikleri diye isimlendirdiğimiz İhya-u Ulumi’d-Din, Riyazu’s Salihin ve Mukaddime incelendi. Öğleden sonra ise insan hakları, kadın hakları, modernleşme, laiklik gibi modern konular ele alındı. Yani hem İslam klasikleri çalışıldı hem de modern konular konuşuldu. Böyle bir program dünyanın başka yerlerinde bulunamayan bir programdı. Öğrenciler de çok seçkin ve nitelikliydi. Programı, İbn Haldun Üniversitesi hocalarının desteği ve yurt dışından davet ettiğimiz çok seçkin profesörlerin katkılarıyla gerçekleştirdik. Aslında bu öğrenciler için en büyük eğitim İstanbul’u görmeleri, mesela Süleymaniye Camii’nde bir namaz kılmış olmaları, Sultanahmet’i görmüş olmalarıydı. Çünkü, özellikle Amerika ve Avrupa’da İslam küçük mekanlarda, basit camilerde, dairelerden döndürme ibadet mekanlarında yaşanıyor. Kısacası oralarda yaşayanlar bir medeniyet olarak İslam’ı görmüyorlar. Dolayısıyla da bir azınlık psikolojisiyle yaşıyorlar. Ama İstanbul’a geldikleri zaman işler değişiyor. Burası açık müze gibi bir ortam zaten. Burada İslam medeniyetinin ihtişamını görüyorlar ve kendi medeniyetlerine özgüvenle bağlanıyorlar. İslami kimlikleri güçleniyor. Aslında hiçbir şey yapmasalar ve İstanbul’un sokaklarında, tarihi mekanlarında gezmiş olsalar, yalnızca bu bile onlar için büyük bir eğitim olacaktı. İnşallah bu programı önümüzdeki senelerde de devam ettireceğiz. Çünkü çok iyi bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyoruz. Gelen öğrenciler de son derece memnunlar ve bu programın kendilerine çok şey kazandırdığını söylüyorlar. Böyle bir programı sekteye uğratmanın doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle inşallah önümüzdeki yıllarda da İhsan Akademi’yi devam ettirecek, daha iyilerini de yapmaya çalışacağız."

Yazarlar