Gündem İstanbul kara teslim

İstanbul kara teslim

07.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’u etkisi altına alan kar yağışı hayatı felç etti. Hava sıcaklığının -4 dereceye düştüğü kentte, trafik yüzde 90’a ulaştı. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Avrasya Tüneli 01.00’e kadar hizmet verirken, metro seferleri sabah 06.00’a kadar uzatıldı

İstanbul  kara teslim

İstanbul’da dün saat 13.00’te 10 derecenin üstünde ölçülen sıcaklık 16.30’dan itibaren 9 derece birden düştü. Sabah saatlerinde başlayan yağmur ise akşam saatlerinde yerini kara bıraktı. Özellikle Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Sultangazi ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle caddeler ve sokaklar beyaza büründü. Yollarda biriken kar nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, kent genelinde trafik yoğunluğu yüzde 90’a ulaştı. Bazı bölgelerde tipi görülürken, ekipler yolları açık tutmak için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

AKOM alarm verdi

Kar kalınlığının, kıyı ve iç kesimlerde 5-10, yükseklerde ise 25 santimetreye ulaşmasının beklendiği bildirildi. Gece saatlerinde ise hava sıcaklığının -4 dereceye kadar düştüğü görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Meteorolojiden gelen bilgiler doğrultusunda Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) alarm durumuna geçildi. Ana arterler ve bağlantı yollarında tedbirler alındı, ilçe belediyeleri bilgilendirildi. Belediye ekipleri, bin 345 araç ve iş makinesi, 7 bin personelle kışla mücadele çalışmaları başlattı. Ayrıca, ilçe belediyelerine tuz ve solüsyon desteği yapıldı. 43 kritik noktaya Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) kuruldu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve çevre yolları için 13 BEUS sistemi ve trafik kontrol kameraları kullanıma hazır hale getirilirken, ek önlemler de alındı. İstanbul genelinde kritik noktalara ise vatandaşların kullanımı için 10 bin tuz torbası bırakıldı.

Haberin Devamı

Kimsesizler toplandı

Zabıta, polis ve ambulanslar ile toplanan kimsesiz vatandaşlar, sağlık kontrollerinin ardından misafir edilmek için Zeytinburnu Kompleksi ve Darülaceze Merkezi’ne götürüldü. Vatandaşların sokakta kalan evsizleri 153 Beyaz Masa veya 155 Polis Merkezine bildirebileceği bildirildi. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM kış şartlarında olumsuzluklara karşı vatandaşların iş birliğiyle sorunları çözmek için WhatsApp İhbar Hattı kurdu. Vatandaşlar ALO 153 BEYAZ MASA numarasının yanı sıra artık 0552 153 00 34 WhatsApp İhbar Hattı üzerinden de müracaatlarda bulunabilecek.

Uçuşlar durdu

Kar ve fırtına nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndaki seferlerde de bazı aksamalar yaşandı. Karla kaplanan 2 piste Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ekipleri müdahale etti. Kar temizleme çalışmaları sırasında pistlerde uçakların kalkış ve inişlerine yaklaşık yarım saat süreyle izin verilmedi. Bu sürede iniş için bekleyen bazı uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Ekiplerin yoğun çalışmalarının ardından pistler temizlendi.

Saat 21.00’den itibaren uçakların iniş ve kalkışlarına izin verildiği bildirildi.

Haberin Devamı

110 köy yolu karla kaplandı

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 110 köy yolu kapandı, çok sayıda trafik kazası meydana geldi.

Edirne’de dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ve tipi nedeniyle Havsa, İpsala, Keşan, Süloğlu ve Uzunköprü ilçelerine bağlı 63 köy yolunda ulaşım kapandı. Karayolları ekipleri yol açma çalışmaları başlattı. Arıza nedeniyle elektriksiz kalan 36 köye elektrik enerjisinin yeniden verilmesi için TREDAŞ ekipleri çalışma başlattı. Buzlanma nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı yolunda devriye görevinde bulunan bir polis aracı buzlanma nedeniyle kayarak bariyerlere çarptı. İki polis memurundan biri hafif yaralandı.

Kırklareli’nde yoğun kar yağışı ile tipi, Kofçaz ilçesine ulaşımın sağlandığı karayolunu ulaşıma kapattı. Kar kalınlığı, Demirköy ilçesinde 40, Kofçaz ilçesinde 25, Dereköy Sınır Kapısında 15 santimetre ölçüldü. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser yaptığı açıklamada, 47 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Haberin Devamı

Tekirdağ’ın ana arterlerinde kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksaklıklar meydana geldi. Tekirdağ-İstanbul, Hayrabolu, Malkara ve Muratlı karayollarında polis ve jandarma ekipleri zincirsiz araçların geçişine izin vermedi. Buzlanma nedeniyle Malkara-Şarköy yolunda ise bir tır’ın devrilmesi sonucu yol trafiğe kapandı.

İstanbul  kara teslim

Ulaşıma ek hizmet

İstanbul’da kar yağışı nedeniyle ulaşım hizmetlerinde de düzenlemeye gidildi. Avrasya Tüneli dün 23.00’e kadar, Marmaray seferleri de 01.00’e kadar hizmet verdi. Metro seferlerinin sabah 06.00’a kadar uzatıldığı, Metrobüs hattınada ek seferler takviye edildiği bildirildi.

Onarım çalışmaları iptal

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), İstanbul’u etkisi altına alan soğuk hava koşulları nedeniyle vatandaşların sıkıntı çekmemesi için daha önceden duyurusu yapılan 7 Ocak Cumartesi ve 8 Ocak Pazar tarihlerindeki tüm bakım ve onarım çalışmalarını olumsuz hava şartları düzelenene kadar tamamen iptal ettiğini duyurdu.

Trafik yüzde 90 oldu

Haberin Devamı

İstanbul’da kar yağışının mesai çıkış saatine denk gelmesiyle trafik adeta durdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre trafik yüzde 90’a ulaşırken, kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Kar yağışının etkisiyle kayan ve devrilen 11 tır nedeniyle TEM otoyolunda sürücüler trafikte esir kaldı.