Gündem İstanbul'un kalabalığını görüp içine kapanmıştı, sporla hayata tutundu

İstanbul'un kalabalığını görüp içine kapanmıştı, sporla hayata tutundu

23.10.2016 - 12:00 | Son Güncellenme:

Bingöl’den 2003 yılında İstanbul’a göç eden Akar ailesinin en küçük çocuğu olan Zozan, karşılaştığı kalabalık yüzünden içine kapandı. Öğretmenin tavsiyesi ile güreşe başladı. Önce milli takıma seçildi. Bir süre sonra da Türkiye şampiyonu olan Zozan, geçtiğimiz hafta Bulgaristan’da Balkan Şampiyonu olarak Türkiye’ye altın madalya kazandırdı. Zozan’ın şimdiki hedefi ise olimpiyat şampiyonluğu.

İstanbulun kalabalığını görüp içine kapanmıştı, sporla hayata tutundu

Bingöllü Zozan’ın hikayesi filmlere konu olacak cinsten. 15 yaşındaki Zozan Akar, önce Türkiye ardında da Balkan şampiyonu olarak hem öğretmenlerine hem de ailesine haklı bir gurur yaşattı. Zozan’ın 2 yıl gibi kısa sürede bu başarısının altında yatan nedenler ise filmlere taş çıkartan bir senaryonun ürünü. İşte Türkiye’ye gurur yaşatan Zozan’ın hikayesi: 2008 yılında Bingöl’den İstanbul’a göç eden Akar ailesi akrabalarının yaşadığı Esenyurt’a yerleşti. Esenyurt’un bir mahallesi büyüklüğündeki Bingöl’de yaşayan Zozan, İstanbul’da gördüğü kalabalık yüzünden içine kapandı. Uzun bir süre dışarı çıkmayan Zozan, Türkçe’yi de az bildiği için kimseyle iletişime geçemiyordu. Okula başlayan Zozan, neredeyse okulda geçirdiği bütün gün boyunca kimseyle iletişim kurmuyor, kimseyle kaynaşmıyordu. Sonunda İstanbul Valiliği ‘Özel Eğitim Gereksinimli Öğrenci’ listesine Zozan’ı da ekledi. ‘Dikkat Bozukluğu’ ve ‘Hiperaktive Bozukluğu’ tanısı konulan Zozan, uzunca bir süre psikolog eşliğinde tedavi gördü. Okuldaki öğretmenleri Zozan’ın spora başlamasını önerince ailesi de soluğu Esenyurt Belediyesi Spor Okulu’nda aldı. Zozan, kendisini Balkan şampiyonluğuna götüren süreci şöyle anlattı:

Haberin Devamı

TÜRK BAYRAĞINI OLİMPİYATLARDA DALGALANDIRACAĞIM

“Öğretmenlerim arkadaşlarımla kaynaşmam için spora başlamamı önerdi. Esenyurt Belediyesi Spor Okulu’nda soluğu aldım. O sırada ismini sonradan öğrendiğim Yavuz Güvendi ile karşılaştım. Ona ‘Güreş yapmak istiyorum’ dedim. Yavuz Hoca bana ,’Tam adamına sordun. Malzemeler yanındaysa hemen başla’ deyince bir anda kendimi minderde buldum. Uzunca bir süre güreş tekniklerini öğrendim. O sırada tabi arkadaşlarla iletişimim değişti. Artık herkesle sohbet ediyor, kaynaşıyordum. Daha sonra spor çok ilgimi çekti. Önce Türkiye şampiyonu olarak altın madalya kazandım. Daha sonra Milli takıma seçildim. Balkan şampiyonu olarak Türk bayrağını dalgalandırdığım için çok gurur duldum. Önümüzdeki hedefim büyüklerde dünya şampiyonluğu ve olimpiyat şampiyonluğu. Türk bayrağını dalgalandırmak istiyorum. Bunların hepsi 1,5 yıl gibi sürede oldu. İl dışına gittiğimiz şampiyonalarda arkadaşlarımla güzel günler geçiriyorum. Ailem de destek oluyor. Artık eski Zozan değilim. Valiliğin verdiği raporun değiştirilmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

ZOZAN GİBİ ÇOK ÇOCUĞUMUZ VAR

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Zozan’ın başarısının tesadüf olmadığını belirterek,” Esenyurt nüfus olarak İstanbul’un en kalabalık üçüncü ilçesi. Spor okullarına açınca ilginin çok olduğunu gördük. Sonra bunu 12 aya yaydık. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için spora yönlendiriyoruz. Spor yapan çocuk enerjisini spora verdiği için kötü alışkanlıklara bulaşmaz. Zozan kızımızın hikayesini duydum. Etkilenmemek elde değil. 1,5 yıl gibi sürede Balkan şampiyonu olması bizi gururlandırdı. Ben Zozan’ın ileride Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olacağına inanıyorum. Onda bu potansiyeli görüyorum. Şimdi Zozan için İstanbul Valiliği tarafından verilen rapordaki ‘Engel’ ibaresini kaldıracağız. Artık Zozan’ın böyle rapora ihtiyacı yok. O arkadaşlarıyla kaynaşıp bizim göğsümüzü kabarttı” diye konuştu.