Gündem İstanbul’un kültürü bu sitede toplandı

İstanbul’un kültürü bu sitede toplandı

13.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un kültürel çoğulluğunun araştırılması ve görünür kılınması amacıyla yürütülen proje kapsamında hazırlanan İstanbul kültürleri internet sitesi (http://istanbulkulturleri.org) açıldı.

İstanbul’un kültürü bu sitede toplandı

Site, İstanbul’da kültürel gruplar ve kültürel çeşitlilikle ilgili çalışma yürüten dernekler, vakıflar, süreli yayınlar, yayınevleri, kitabevleri, radyo-televizyonlar, internet siteleri ve bağımsız araştırmacılar için başvurulacak temel bir kaynak olma özelliğine sahip. ‘İstanbul’da Kültürel Çeşitliliğin Sivil Toplum Aktörlerini Güçlendirme ve Kapasite Geliştirme’ projesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi koordinasyonunda, Nisan 2017 - Mart 2018 tarihleri arasında İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür desteğiyle yürütüldü.

Haberin Devamı

Bu projenin bir çıktısı olarak hazırlanan İstanbul kültürleri internet sitesi, dört ana bölümden oluşuyor. Sitenin ‘Katalog ve Harita’ bölümünde, bahsedilen alanda çalışma yürüten sivil toplum aktörlerinin güncel bilgileri yer alıyor. Bu bölümde, kurum veya araştırmacı-yazar başlıkları ve kültürel grup, çalışma temaları gibi seçeneklerle bu alandaki sivil toplum aktörlerine ulaşılabiliyor. Sitenin güncel tutulması için ziyaretçiler öneride bulunup bilgilerin düzeltilmesini talep edebiliyor.

Sergiden ansiklopediye

İkinci bölümde, İstanbul’un çoğulluğunun en görünür ve kalıcı ürünleri olarak, farklı türde medya organları ve kanallarını içeren, ‘Çoğul Medya’ bölümünde ‘Çoğul Medya Ansiklopedisi’ ve ‘Çoğul İstanbul Medyası Sergisi’ yer alıyor. ‘Ansiklopedi’ bölümünde, topluluk medyaları hakkında ansiklopedi maddelerine ve süreli yayınların künyelerine ulaşılıyor. Sergi başlığında ise 23 Şubat-18 Mart 2018 tarihleri arasında Depo-İstanbul’da izleyiciyle buluşan ‘1990’lardan Bugüne Çoğul İstanbul Medyası’ sergisinin sanal versiyonu yer alıyor.

Haberin Devamı

Sitenin ‘Eğitim’ bölümünde, İstanbul’daki çeşitli sivil toplum aktörlerine verilen teorik, metodolojik ve uygulamalı saha eğitimlerinin materyalleri ile katılımcılar tarafından hazırlanan çalışmalara ulaşmak da mümkün. Son olarak videolar bölümünde, İstanbul’un kültürel çoğulluğunun görsel sunumunu içeren videolar yer alıyor.

Proje, bir yıllık çalışmanın sonunda pilot bölge olarak seçilen İstanbul’daki kültürel grupları ve kültürel çeşitliliği odağına alarak ilerledi.