Kültür Sanat İstanbul'un Marul Bayramı 7 Mayıs'ta kutlanacak

İstanbul'un Marul Bayramı 7 Mayıs'ta kutlanacak

27.04.2016 - 11:49 | Son Güncellenme:

İstanbul'un Marul Bayramı 7 Mayıs Cumartesi günü Yedikule Bostanları’nda kutlanacak.

İstanbulun Marul Bayramı 7 Mayısta kutlanacak

Yedikule Bostanları’nda yetişen ünlü Yedikule marulu, 30-40 yıl öncesine kadar İstanbul sofralarının vazgeçilmez bir lezzetiydi. Yedikule'nin dillere destan yağlı marulu adına bahar aylarında düzenlenen Marul Bayramı geleneği ise, uzun yıllar sonra geçtiğimiz sene Mayıs ayında Slow Food Fikir Sahibi Damaklar’ın girişimiyle şehre geri dönmüştü.

Haberin Devamı

İstanbul’un Marul Bayramı bu sene de 6 Mayıs Cuma günü Beyoğlu’nda, 7 Mayıs Cumartesi günü de Yedikule Bostanları’nda bir şenlikle kutlanacak.

Bir de müjdemiz var: Geçen sene toplanan ve geçtiğimiz aylarda İstanbul’da yeniden toprakla buluşan marul tohumları sayesinde Yedikule’deki şenliklerde - ve hafta boyunca İstanbul’daki tanınmış restoranlarda - gerçek Yedikule marullarıyla yapılan yemekler de yıllar sonra İstanbul’a geri dönecek.

İstanbul’un Marul Bayramı Programı:

6 Mayıs 2016, Cuma, Salt Galata
17.00 - 19.00 Panel: İstanbul'da Bostanlar ve Bahar Şenlikleri
Necdet Sakaoğlu, Hayri Fehmi Yılmaz, Turgay Tuna ve Faruk Pekin’in katılımıyla gerçekleşecek panelde Yedikule'nin 1500 yıllık yolculuğunu dinleyecek, İstanbul'un bahar şenliklerini, bu şenliklerin gerçekleştiği mesire yerlerini, bağ ve bostanları konuşacağız .
(bu etkinlik Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı işbirliğinde gerçekleşmektedir.)

Haberin Devamı

7 Mayıs 2016, Cumartesi, Yedikule Bostanları Ahmet Öztürk Bostanı
11.00-13.00 Suriçi Bostanları'na vefa etkinliği
2013 yılında üzerine moloz dökülen bostanda çevre temizliği yapacağız. (bu etkinlik Kültür Karıncaları öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilecektir, katılım için 212 347 2425'den Halil Özdemir ile irtibata geçilmesi rica olunur.)

13.00-15.00 Marul Bayramı Şenliği: Cümbüş Cemaat'in müziğinin birleştiriciliğinde Yedikule Bostancılar Derneği, Yedikule Bostanları Girişimi ve Dürtük‘den dostlarımızla birlikte bostanlarda yeniden yetiştirilmeye başlanan "Yağlı Yedikule Marulu" ile tanışacak, ekilişine, hasadına dair bilgilenecek, bol bol bostan muhabbeti yapacak ve mini bir piknikle karınlarımızı doyuracağız.

Ayrıca 6-7 Mayıs günlerinde aralarında Mikla, Cantinery, Kilimanjaro, Kantin ve Lokanta Maya’nın da olduğu tanınmış restoranlarda Yedikule marulu ile yapılmış yemekler menülerde yer alacak.

Tarihçe: İstanbul'un 1500 yıllık kentsel tarım alanı Yedikule Bostanları, kültürel bir miras olduğu kadar, şehrin yaşayanlarını birleştiren bir keyif ve paylaşım alanı olarak yüzyıllar boyunca önemini korumuştu. Bostanlar, hem İstanbul’a özgün yüzlerce çeşit sebze ve meyveyi taptaze olarak şehre sağlar, hem de bahar aylarında renkli şenliklere ev sahipliği yapardı. Bu şenliklerde de müzik, oyunlar ve tabi ki marul eksik olmazdı.

Haberin Devamı

Kültürel mirasımız Yedikule Bostanları’nın büyük bir bölümü, bugün yapılaşma tehditiyle karşı karşıya. Slow Food Fikir Sahibi Damaklar ve Yedikule Bostanları İnisiyatifi, bostanların önemine dikkat çekmek ve onlara sahip çıkmak için 7 Mayıs tarihinde Yedikule Bostanları’nda İstanbul’un Marul Bayramını bir şenlikle kutlayacak.

İstanbul’un kültürel mirasına ve coğrafyasına sahip çıkmak isteyen herkes davetlidir.