İstanbul İSTANBUL’UN TRAFİK SORUNUNA ‘YTÜ MODELİ’

İSTANBUL’UN TRAFİK SORUNUNA ‘YTÜ MODELİ’

09.05.2014 - 20:04 | Son Güncellenme:

.

İSTANBUL’UN TRAFİK SORUNUNA ‘YTÜ MODELİ’

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde açılan “YTÜ-İBB Trafik Kontrol Merkezi Ve Akıllı Ulaştırma Sistemleri Laboratuvarı’nda” ilk kez bir üniversiteden İstanbul trafiği 7/24 takip ediliyor.
Türkiye’de bir ilk olan ‘Üniversiteler İçin Trafik Kontrol Merkezi’ adlı İSTKA projesi kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi ile İBB Trafik Müdürlüğü ortak çalışmasıyla kurulan YTÜ-İBB Trafik Kontrol Merkezi ve Akıllı Ulaştırma Sistemleri Laboratuvarı’nın açılış töreni, YTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılışı İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. M.Sinan Yardım ve İBB Trafik Müdürü Mehmet Necip Ertaş yaptı. YTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan laboratuvarda, İstanbul'un kent içi ulaşım ve trafik problemlerine daha teknik, daha bilimsel, daha güncel, daha inovatif çözümler getirmek için çaba gösterilecek.
GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALAR YAPILACAK
İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen projeyle YTÜ'nün Davutpaşa İnşaat Fakültesi'nde bir laboratuvar kuruldu. İstanbul'un kent içi ulaşım ve trafik problemlerine daha teknik, daha bilimsel, daha güncel, daha inovatif çözümler getirmek için çaba gösterilecek olan laboratuvarda ulaştırma konusunda yeni teknolojilerin araştırılması ve raporlanması, seyahat süresi, alternatif güzergahlara yönlendirme, kaza uyarı sistemleri, acil durum trafik yönetim sistemleri gibi konular da aynı zamanda bilimsel çalışma konusu haline gelmiş olacak.
“PROBLEMLERE BİLİMSEL ÇÖZÜMLER”
İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. M.Sinan Yardım, laboratuvarda trafik sorununa çözümler aramanın yanı sıra aynı zamanda araştırma ve bitirme tezleri için çalışmalar yapılacağını kaydetti. Yardım konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Büyükşehir Belediyesi’nin kontrol merkezi var. Burası onun bir protatipi, bir mini trafik kontrol merkezi. Anlamı, İstanbul trafiğini ilk defa bir üniversitede takip edebiliyoruz. Büyükşehir’e gelen verileri burada elde edebiliyoruz ve bunlarla alakalı çalışma imkanlarımız var. İstanbul trafiği ile alakalı her türlü konu, projelendirme, yapım, bakım, onarım özellikle yönetim ve işletmeyle ilgili problemler, trafik kazalarıyla ilgili problemler gibi pek çok çalışma burada yapılmaya müsait. Bizlerde bunları bir liste haline getirdik. Buradan pratik bilgiler gelecek. Belediyenin teknisyenleriyle artık bizim bir irtibatımız var. Bizim laboratuvarımızla büyükşehir belediyesinin trafik kontrol merkezi görüntülü olarak online bir şekilde bağlı bir laboratuvar. Karşılıklı fikir alışverişlerimiz devam edecek. İki tarafında yararına olan çalışmalar yapılacak. Bu bir başlangıç çalışması. Bir ufuk, vizyon ortaya koyduk. Herkesle çalışmaya açığız. Konuyla ilgilenen teknik insanlar lütfen gelsinler. İstanbul’un ulaştırmasını ilgilendiren her türlü konuda çalışma imkanımız var.”