Ekonomi İşte seferberlik!

İşte seferberlik!

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017’de başlatılan ‘istihdam seferberliği’nin etkisiyle son 5 ayda 1.1 milyon kişi istihdam edildi. İŞKUR’un Başkanı Köksal, bu yılın sonunda işsizlik rakamının tek haneyi görebileceğini söyledi

İşte seferberlik

Hükümetin öncülüğünde iş dünyası örgütlerinin katkısıyla başlatılan ‘istihdam seferberliği’ hamlesi sonuç verdi. Son 5 ayda 1.1 milyon kişilik ek istihdam sağlandı. İŞKUR Genel Müdürü İsmet Köksal, 5 ayda 1.1 milyon artı istihdam sağlandığını söyledi. 2017 başında Seferberlik Programı başlatılmıştı.

Haberin Devamı

6 Ocak’ta başlatılan seferberliğin ilk periyodunun başlığının “istihdam seferberliği” olarak belirlendiğini hatırlatan Köksal, “81 ilin tamamını 3 ay gibi kısa süre içinde 2 kez ziyaret ederek sosyal taraflarla ve vatandaşlarımızla bir araya gelindi. 1.1 milyon kişilik istihdamın sağlandığı Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamındaki başarı, bize aynı zamanda vatandaşlarımız, işverenimiz, işçilerimiz ve il müdürlüklerimiz kapsamında da ciddi anlamda başarı getirdiğini gösterdi” dedi.

‘Güvenlik’ etabı

Köksal, 13 Mayıs’ta “İş Sağlığı ve Güvenliği” programının duyurulduğunu belirterek, ölümle sonuçlanan iş kazalarını minimuma indirmeyi ve “Hedef Sıfır Deklarasyonu” ile bunları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti. Köksal, şöyle konuştu: “Hayat boyu öğrenme öğretisiyle çocuklarımızdan başlayıp, işçi ve işverenlere kadar uzanan konseptle bu talihsiz olayların önüne geçmeyi hedefliyoruz. 30 büyükşehirde başlattığımız bu projeyle beraber hızlı bir şekilde diğer illere de ulaşarak bakanlık ve il müdürlükleri vasıtasıyla işçi ve işverenlere, sivil toplum örgütlerine ulaşmayı hedeflemekteyiz. Karşılaşılan sorunlara yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Esnafa nefes verdik’

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Mevduat faizleri yüzde 12’nin üzerinde. Biz yüzde 9.90 ile küçük esnafa ‘hayat nefes ile başlar’ diyerek, TOBB, KGF ve Ziraat Bankası iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Nefes Kredisi kapsamında düşük maliyetler ile finansmana erişebilmelerine katkı sağlıyoruz. 24 bin müşterimize can suyu olduk” dedi. TOSYÖV, TOBB ve KOSGEB iş birliğiyle DenizBank sponsorluğunda düzenlenen 13. KOBİ Zirvesi’nde konuşan Ateş, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) önemine işaret ederek şöyle devam etti: “37 yıllık bankacıyım. Bankacılık hayatımda böyle çeviklik görmedim. KOBİ’lerin düştüğü aşırı zor durumda 250 milyar liralık program onaylandı. 180 milyar liralık bölümü limite dönüştü, KGF tarafından onaylandı. Bunun da 130 milyar liraya yakın bölümü kredi olarak KOBİ’lere ve daha büyük şirketlere verildi. Biz de banka olarak 24 bin müşterimize can suyu olduk. Gün bugündür. Hisse senetlerine değil, hissi senetlere yatırım yapma zamanı. Biz devletimizin, halkımızın, bilhassa KOBİ’lerimizin yanındayız.” Zirveye, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli de katıldı.

Haberin Devamı

İşsizlik yıl sonu tek hane olacak

“Geçen ay işsizlik yüzde 12.6 oldu. Ciddi bir düşüş var” diyen Köksal, “Mevsimsel etkiden kaynaklanan yıllara bakıldığı zaman da kış aylarında bir yükseliş var. Hizmet sektöründeki düşüşle birlikte. Bu yüzde 12.6’lık oranın çok ciddi bir şekilde düşeceğini göreceğiz. Çünkü 2 aylık gelen veriler. Son 5 ayda 1.1 milyon artı istihdam sağlandı. Bakanımızın da açıkladığı gibi yıl sonu itibarıyla işsizlik oranını yüzde 10’un altına çekmeyi hedefliyoruz. Yıl sonunda yüzde 10’un altında görmek en büyük beklentimiz.”

8.4 milyar kredi

Yüksek faiz oranlarının KOBİ’lerin önemli sorunu olduğunu anlatan Ateş, “7 milyar TL’si KOBİ’lerimize olmak üzere toplam 60 bin kişiye 8.4 milyar TL kaynak aktardık. Ayrıca ana finansörü olduğumuz 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi dev projeler sayesinde de işletmelerimize kaynak aktarılmasını destekliyoruz. Son dönemde KOBİ’lerimiz için başlayan bu desteklere öncü olmaktan gururluyuz. Bundan sonraki dönemde de KOBİ’lerimiz ile birlikte büyümek, ülke ekonomimizi bu sinerjiden doğan güçle büyütmek en büyük gayemiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yeniliklere açık olmalıyız

KOBİ’lerin, üstlendikleri rol ve ülkeye sağladıkları katkı ile ekonominin can damarı konumunda olduklarının altını çizen Hakan Ateş, şöyle devam etti: “Dijitalleşmenin yaşandığı bu dönemde, yeni trendlere hazırlanmayan, uyum sağlamayan KOBİ’ler zorlanacak. Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verilmesi önem arz ediyor. Söz konusu değişim ortamı KOBİ’lerimize gelir ve istihdamda artış fırsatı sağlarken, dijitalleşme ve inovatif ürün kullanımı sayesinde verimlilik ve ihracat artışı elde etme şansları da bulunuyor.”

Yazarlar