Gündem İşte Türk tarihinin en büyük haritası

İşte Türk tarihinin en büyük haritası

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hollanda’nın Amsterdam kentinde dünyanın en büyük Türk tarihi duvar haritasının tanıtımı yapıldı. Yedi metre boyunda 2,5 metre eninde olan duvar haritasında Türk tarihinin başlangıcından günümüze kadar önemli olaylar, şahıslar, devletler, savaşlar ve  bayraklar tek harita üzerinde işlendi.

İşte Türk tarihinin  en büyük haritası

Amsterdam’da yaşayan grafik tasarımcısı Ömer Erdem tarafından hazırlanan haritanın danışmanlığını ise Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü yürüttü. Haritanın büyük, orta ve küçük boy olarak üç tasarımı bulunurken, 7-15 metre arasındaki tarih haritası ise sadece özel siparişler olursa basılabiliyor.

Bu boyuttaki tarih haritasının yapılış amacı hakkında bilgi veren grafik tasarımcısı Ömer Erdem, Avrupa’daki Türk çocuklarının tarihlerini öğrenmelerine yardımcı olmak istediklerini ifade etti.

Osmanlı haritası

Erdem, “Haritanın olağanüstü ilgi görmesine doğrusu şaşırdım. Yakında bu ebatlarda Bir Osmanlı tarihi haritasını hayata geçireceğim. Tarihi olayları derleyip özetlerini çıkartınca olayların ve anlaşmaların coğrafya ile olan ilişkileri dikkatimi çekti. Bir dünya haritası çizip, bunun üzerine, tarihteki olayları görselleriyle birlikte tasarlayınca böyle bir harita meydana gelmiş oldu. Haritanın Türk gençleri arasında büyük ilgi görmesini, Türk tarihinin daha iyi anlaşılmasını arzuluyorum” dedi.

Haritanın danışmanı Dr. Mehmet Tütüncü ise 2 bin 500 yıllık Türk tarihini herkesin kolayca okuyup öğrenebileceği bir şekilde bol görselli yansıtmak için gayret ettiklerini, benzer bir haritanın Türkiye’de bile olmadığını dile getirirken, “Haritaya sadece Avrupa’dan değil Türkiye’den yoğun ilgi var. Hatta kamu kuruluşları ve vakıflar bu haritayı edinmek için sıraya girmiş durumdalar” dedi.