Gündem İstihbaratçı 15 polise gözaltı

İstihbaratçı 15 polise gözaltı

13.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Yasadışı dinleme’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün sabah emniyet mensuplarına yönelik 7 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan 17 istihbaratçı polisten 15’i gözaltına alındı...

İstihbaratçı 15 polise gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda emniyet mensuplarına yönelik dün sabah yeni bir operasyon başlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, sabah saatlerinde İstanbul, Hakkari, Van, Diyarbakır, Antalya, Tekirdağ ve Tunceli’de eş zamanlı gözaltılar yaptı. “Özel hayatın gizliğini ihlal, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, resmi belgede sahtecilik ve hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme” suçlamaları kapsamında 17 “istihbaratçı” polis hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalama kararlarının 2008-2012 yılları arasında Tekirdağ ve Edirne İstihbarat Şube Müdürlükleri’ndeki yasadışı olduğu iddia edilen dinlemelere ilişkin olduğu kaydedildi.

CD ve belgelere el konuldu
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyon kapsamında 4’ü müdür olmak üzere 15 istihbaratçı polis meslektaşları tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında geçmiş dönemlerde şube müdürlüğü yapmış 4 emniyet müdürü ile 4 komiser de bulunuyor.
Hakkında gözaltı kararı bulunan kişiler arasında Tekirdağ eski İstihbarat Şube Müdürü Halil Hilal Seyfi ve Edirne eski İstihbarat Şube Müdürü Özgür Nikbay’ında olduğu öğrenilirken, Nikbay’ın 2 gün önce annesinin kalp krizi geçirmesi nedeniyle gözaltına alınmadığı belirtildi.
Öte yandan Nikbay’ın geçtiğimiz günlerde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonda da gözaltına alınıp, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı kaydedildi.
Seyfi’nin ise 17 Aralık operasyon sonrası 2 kez görev yerinin değiştirildiği ve Mart ayında açığa alındığı belirtildi. Polislerin adreslerinde aramalarda da çok sayıda CD, Hard Disk ve belgeleye el konuldu.
Organize polislerince yakalama kararı çıkarılan 17 istihbaratçının 17 Aralık operasyonu sonrasında görevden alınan polisler olduğu ortaya çıktı. Soruşturma, 17 Aralık öncesi Edirne ve Tekirdağ’da görev yapan istihbarat kadrosundaki polislerin, yasadışı dinleme ve bu suçu örtmeye yönelik evrakta sahtecilik suçlarına karıştıkları iddiasıyla yürütülüyor.
Ayrıca gözaltına alınan istihbaratçıların, Edirne ve Tekirdağ’daki siyasi parti temsilcileri, bazı emniyet müdürleri ve aileleri ile belediye başkanları ve bürokratları dinledikleri ileri sürülüyor.