Ekonomi İstikrar garanti altına alındı

İstikrar garanti altına alındı

18.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının ardından ekonominin gelişmesi için uygun  bir alt yapı oluştuğunu belirterek, “Orta ve uzun vadede siyasi istikrar garanti altına alınmıştır” dedi. Canikli, A Haber’de halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi.

İstikrar garanti altına alındı

Halk oylamasının ardından piyasaların da hızlı şekilde normalleştiğine dikkati çeken Canikli, kısa vadede olumlu yansımaların devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Hükümet olarak herhangi bir kur hedeflerinin bulunmadığını belirten Canikli, “Bunu ancak piyasa belirleyebilir, kimse de bilemez. Piyasalarda nispi bir sakinlik söz konusudur. Bu sağlanmıştır, önemli olan da budur zaten. Aşırı dalgalanma her zaman piyasalar için risktir, belirsizlikleri artırır, dolayısıyla maliyetleri yükseltir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik ortak

Canikli, Avrupa’yla ilişkilerin karşılıklı olarak, eşit şartlarda ve rasyonel temeller üzerinde yürüyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye eskiden olduğu gibi Avrupa’ya finansal piyasalar yoluyla veya başka yöntemlerle kaynakların aktarıldığı bir ülke olmayacaktır. Ben, Avrupa’da da rasyonel bir eğilim ve düşüncenin öne çıkacağını ve politikalara bunun yön vereceğini düşünüyorum. Şimdiki söylemlerin hepsi geçicidir.”

Haberin Devamı

Canikli, “Ekonomik ilişkilerin kuralları daha farklıdır. Avrupa, bizim en büyük ekonomik ortaklarımızdan biridir. Bu ticaretten her iki taraf da çıkar sağlıyor. İki tarafın menfaatini yükseltecek şekilde Avrupa ile ekonomik ilişkilerimiz devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin önü açık

Hiçbir zaman ekonomiye odaklanmaktan vazgeçmediklerini belirten Canikli, “Doğal olarak kampanya döneminde bir miktar ateş yükseliyor. Artık o da bitti. Bundan sonra daha siyasi anlamda sakinleşme dönemine gireceğiz. Kampanya döneminde yükselen ateşin düşmesi gerekiyor. Sonuçlar bütün millet için geçerlidir. Bütün millet, hizmetlerin ulaştırılması noktasında, eşit haklara sahiptir. Ağırlıklı olarak ekonomiye odaklanmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Canikli, reform sürecinin artarak devam edeceğini dile getirerek, “Ekonominin gelişmesi için uygun bir alt yapı oluştu. Orta ve uzun vadede siyasi istikrar garanti altına alınmıştır. Türkiye’de siyasi yapı ne kadar parçalı olursa olsun bundan sonra cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle her zaman güçlü ve istikrarlı yönetimler garanti altına alınmıştır” diye konuştu.
Orta ve uzun vadede ekonominin önünün açık olduğunu kaydeden Canikli, Türkiye’ye yatırım yapacakların siyasi istikrarla ilgili bir kaygı taşımayacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Fonların fonu’ genişleyebilir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum sonuçlarına ilişkin olarak, “Çok net demokrasimiz, ülkemiz, milletimiz kazanmıştır” dedi. Bloomberg HT’de konuşan Şimşek, fiyat istikrarının hükümetin en önemli önceliklerinden biri olduğunu kaydetti.

Şimşek, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) güçlendirilmesi, 250 milyar liralık destek, istihdam destekleri ve yeni yatırım teşviklerinin doğru kararlar olduğunu vurgulayarak, “Bütün bunlar, referandum sonrası belirsizliğin de azalmasıyla birlikte Türkiye’ye ivme kazandırabilecek, ülkenin ümidini artıran faktörler” ifadelerini kullandı.

Bunların kısa vadeli süreci yönetmek anlamında önemli olduğunu dile getiren Şimşek, orta vadede yapısal reformların daha güçlü şekilde devreye girerek bunu destekleyeceğini kaydetti.

İstikrar garanti altına alındı

5 - 6 eksende adım

Türkiye’nin ekonomide atması gereken adımlar için 5-6 eksen bulunduğunu ve hepsinin üzerinde çalışmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, çok geniş kapsamlı dönüşüm gerektiğini, bu dönüşümde endüstri, sektörel ve mikro düzeylerde reformların ve dönüşüm programlarının devreye gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ar-Ge ve tasarımın ticarileşmesinin önünü açacak önemli adımlar attıklarına, bunun için kitle fonlamasının bir enstrüman olduğuna işaret eden Şimşek, bununla ilgili tasarının Meclis’te olduğunu belirtti. Şimşek, “Geçen fonların fonunu başlattık, onu daha da genişletebiliriz. Varlık Fonu daha güçlü bir şekilde gelecek vadeden şirketlere destekleyici olabilir. Kalkınma Bankası’na ilişkin yeniden yapılandırma yeni bir gündem maddesi. Bunların hiçbiri tek başına sihirli değil, bir ekosistemden bahsediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.