Ekonomi ‘İstikrar için dövize gerekli tepki verilir’

‘İstikrar için dövize gerekli tepki verilir’

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, 2018 yol haritasını açıkladı: “Herhangi bir kur hedefimiz yok. Dövizin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda ise gerekli tepki verilecek” denildi

‘İstikrar için dövize gerekli tepki verilir’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2018 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu’nda, 2018-2020 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlendiği belirtilerek, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” denildi. Raporda, “TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. TCMB, döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecektir. Ayrıca, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır” denildi.

TCMB’nin fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğu bir çerçeveyi esas aldığı vurgulanan raporda, enflasyon hedeflemesinin temel para politikası rejimi olmaya devam edeceği kaydedildi.

Raporda, para politikası kararlarının, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulacağı aktarılarak, enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması amaçlanırken, finansal istikrarın da gözetileceği belirtildi.

Raporda, “TCMB’nin temel amacı, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. 2018-2020 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmektedir” denildi. Raporda, belirsizlik aralığının, yüzde 2 puan olarak korunduğu, enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda hükümete ‘açık mektup’ yazılacağı kaydedildi.

Sıkı duruşta kararlılık

Raporda, 2018’de de fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Para Politikası Kurulu (PPK), 2018’de yılda 8 toplantı yapacaktır. Para politikası kararı ile kısa gerekçesi, toplantının hemen ardından saat 14.00’te, kurulun ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özeti ise toplantıyı takip eden 5 iş günü içinde TCMB internet sayfasında yayımlanacaktır. İletişim politikası destekleyici bir araç olarak etkin bir biçimde kullanılacaktır. Para politikasının temel iletişim araçları kurul duyuruları ve Enflasyon Raporu’dur. Enflasyon Raporu, yılda 4 defa yayımlanacaktır. Enflasyon Raporları, bilgilendirme toplantılarıyla tanıtılacaktır.”

Haberin Devamı

Dalgalı kura devam

Dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürüldüğü belirtilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kuru bir politika aracı olarak kullanılmamaktadır. Döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar, iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentilerdir. TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. TCMB, döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecektir. Ayrıca, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. TCMB, döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecektir. Uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde kur riskinin iktisadi birimler tarafından yönetilmesi önem arz etmektedir.”