Dünya İsviçre’de Kıbrıs için 2. tur zirve başladı

İsviçre’de Kıbrıs için 2. tur zirve başladı

21.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında ikinci kez bir araya geldi.

İsviçre’de Kıbrıs için  2. tur zirve başladı

Liderler bir araya gelmeden önce “Politis” gazetesi, Rumların masaya getirdiğini öne sürdüğü bir harita yayımladı. Haritaya göre Kuzey Kıbrıs’ın en önemli su kaynaklarının bulunduğu Güzelyurt ve stratejik öneme sahip Karpaz Rumlara bırakılıyor.

Haberin Devamı

Bir anlamda Ada’nın kaderini belirleyecek liderler arası görüşmenin ikinci turu, İsviçre’de dün başladı. Mont Pelerin’de “Le Mirador Otel”de yapılan görüşmelere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis katılıyor. Bununla birlikte ekipte, sözcüler Barış Burcu ve Nikos Hristodulidis de hazır bulunuyor. Liderlerin görüşme öncesinde birbirlerine mesafeli oldukları dikkat çekerken, iki lider de, gazetecilerin tokalaşma isteğine “Sonra” yanıtını verdi.

Türklere % 28.5

Görüşme öncesinde “Politis” gazetesinde çıkan bir harita ise, bir hayli tartışmaya neden oldu. Söz konusu haritaya göre Türk tarafına yüzde 28.5, Rum tarafında ise yüzde 71.5 toprak kalıyor. KKTC tarafı, Rum medyasının yayınladığı haritayı “spekülatif” olarak değerlendirirken, Milliyet’in edindiği bilgilere göre Akıncı’nın çantasında Türk tarafının kendi önerdiği harita var.

Haberin Devamı

Son zirvede ilerleme sağlanması halinde Türk ve Rum tarafı, haritalarını Birleşmiş Milletler’e (BM) verecek. Haritalar 5’li zirveye kadar BM’nin gizli bir kasasında saklanacak. Akıncı ve ekibinin harita üzerindeki son çalışmaları da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İstanbul’daki görüşmelerde yapıldı. Akıncı, İsviçre’deki ilk zirvede Türk tarafı olarak yüzde 29.2 toprağa kadar inebileceklerini ifade etmişti. KKTC şu anda Ada topraklarının yüzde 36’sını elinde bulunduruyor.

Kırmızı çizgiler

İsviçre’de Kıbrıs için  2. tur zirve başladı

KKTC Cumhurbaşkanlığı kaynakları, 5’li konferans tarihinin alınması karşılığında “toprak” başlığı ve “harita” konusunu ele alabileceklerini kaydetti. Türk tarafı, aralık ayında konferans toplanması gerektiğini belirtirken, Rumlar, bunun Ocak ayında gerçekleşebileceğini savunuyor. Diplomatik kaynaklara göre, Kıbrıs Türk tarafının “garantiler”, “toprak” ve “dönüşümlü başkanlık” konularında kırmızı çizgileri bulunuyor.

Akıncı’nın, yakın çevresine, “Anastasiadis, dönüşümlü başkanlık, garantiler, toprak konusunda Kıbrıslı Türklerin hassasiyetini dikkate almazsa, masadan kalkmaktan çekinmeyiz” dediği belirtildi. Ankara’nın da Akıncı’ya bu düşüncesinde destek verdiği öğrenildi. Rum kaynakları, İsviçre’den sonra yeni bir zirve daha olabileceğini ifade ediyor.