Dünya İtalya’da çocuklara aşı zorunlu oldu

İtalya’da çocuklara aşı zorunlu oldu

30.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya’da yeni kabul edilen yasayla çocuklara okula yazılabilmeleri için aşı zorunluluğu geldi.

İtalya’da çocuklara  aşı zorunlu oldu

Uzun tartışmaların ardından geçen hafta Senato’da kabul edilen yasa tasarısı dün de parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden geçerek yasalaştı. Yeni yasayla aralarında çocuk felci, tetanos, difteri, boğmaca, kızamık, kabakulak ve suçiçeğinin de yer aldığı 10 aşı, 16 yaş altı çocuklar için zorunlu hale geldi.

Haberin Devamı

Cezası 500 euro

Bu aşıları yaptırmayan çocukların okullara kaydı yapılmayacak ve velilere 500 euro’ya varan cezalar verilecek.
İtalya’da aşı karşıtı komplo teorilerinin yaygınlaşması yüzünden, gelişmiş ülkelerde gittikçe azalan kızamık gibi hastalıkların oranı artmaya başlamıştı. Dünya Sağlık Örgütü, ülke nüfuslarının en az yüzde 95’inin kızamık aşısı yaptırması gerektiğini belirtirken İtalya’da bu oran yüzde 80’in altında bulunuyor.

Vakalar 3 kat arttı

Kızamık aşısı yaptıranların sayısının düşmesi nedeniyle son bir yılda kızamık vakalarının 3 katına çıktığı belirtiliyor. Ülkede bu yılın başından bu yana 3672 kızamık vakası kayıtlara geçerken üç kişi de bu hastalıktan hayatını kaybetti.
Zorunlu aşıya karşı olan yaklayık 130 aile, çocuklarına aşı yaptırmamak için Avusturya’ya iltica etmeyi planlıyor.
Başbakan Paolo Gentiloni yasanın kabul edilmesinin ardından twitter’a yazdığı mesajda “Aşı yasasının kesinleşmesiyle İtalyan ailelerin sağlık koruma seviyesi artacak” dedi.