Dünya İtalya’da ‘zengin’lerin özerklik referandumu!

İtalya’da ‘zengin’lerin özerklik referandumu!

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya’nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto’da, merkezi yönetimden daha geniş haklar almak için referandum düzenlendi.

İtalya’da ‘zengin’lerin özerklik referandumu

İtalyan ANSA haber ajansının haberine göre, Lombardiya bölgesinde 7.9 milyon, Veneto’da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren referandumda, oy verme işlemi olaysız geçti.

Haberin Devamı

Lombardiya’da halk, İtalya’da ilk kez uygulanan bir yöntemle oylarını kullandı. Lombardiya Bölgesel Yönetimi, seçmen merkezlerine referandum için 24 bin 400 tablet dağıttı. Seçmenler de oylarını, bu tabletlerden kullandı. Venetolu seçmenler ise, bu konuda daha klasik bir yöntem izledi ve oylarını normal sandıklarda kullandı. Oy verme işlemlerinin dün gece geç saatlere kadar sürdüğü referandumdan “Evet” çıkması halinde, Roma’daki merkezi yönetimle geniş haklar içeren özerkliğin müzakere edilmesi hedefleniyor. Her yıl 50’şer milyar euro’dan fazla vergiyi Roma’ya ödediklerini belirten iki başkan, bölgelerinde toplanan vergilerin idaresinden ve öz kaynakların kullanımına kadar birtakım geniş haklar elde etmek istiyor. Bağımsızlık değil, sadece danışma amaçlı yapılan referandumdan çıkacak sonucun hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Yazarlar