Ankara "İzmir Buluşması"

"İzmir Buluşması"

09.04.2017 - 17:18 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "İnsanları kendi fikrin doğrultusunda ikna etmek için anlatırsın, çabalarsın ama çıkan sonuç milletin tercihidir, saygı duymak zorundasın. 'Evet' veren de 'hayır' veren de bizim için saygındır" "Bunların millete, milli iradeye, özellikle İzmir'e zerre kadar saygıları yok çünkü İzmir düşman denize dökülürken cayır cayır yanıyordu. Savaşın ardından İzmir adeta küllerinden yeniden doğan bir şehirdir. Böyle bir mücadeleyi anayasa halk oylamasıyla nasıl mukayese edersiniz?"

İzmir Buluşması

İZMİR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnsanları kendi fikrin doğrultusunda ikna etmek için anlatırsın, çabalarsın ama çıkan sonuç milletin tercihidir, saygı duymak zorundasın. 'Evet' veren de 'hayır' veren de bizim için saygındır." dedi.

Haberin Devamı

Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen "İzmir Buluşması"na katılarak vatandaşlara hitap eden Erdoğan, halk oylamasında "evet" diyeni de "hayır" diyeni de anlayışla karşıladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz buyuz, demokraside bizim farkımız bu ama bunlar hayatları boyunca demokrat olamadılar ki. Şu andaki başkanları, bu sadece kaset genel başkanıdır. Malum kasetle geldi, 7 kere seçim kaybetti, şimdi 8'incisini kaybetmeye hazırlanıyor." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 15 Temmuz'daki FETÖ darbe teşebbüsünü "örtülü darbe" olarak tanımladığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunların oturdukları koltuklar zaten sipariş, öyle oturuyorlar. Bunlar siyasetin içinde yoğrula yoğrula gelmediler, kazıya kazıya gelmediler, milletin gönlünü ala ala gelmediler. Sipariş bir CD, kaset, onunla geldiler ve bütün bunlara her şeyi anlatmamıza rağmen FETÖ ile müşterek çalışma. Oradan gelen bir talimatla buraya geldiler ve bunlar İstiklal Harbi'nin anlamını kavramamışlar. Bunların millete, milli iradeye, özellikle İzmir'e zerre kadar saygıları yok çünkü İzmir düşman denize dökülürken cayır cayır yanıyordu. Savaşın ardından İzmir adeta küllerinden yeniden doğan bir şehirdir. Böyle bir mücadeleyi anayasa halk oylamasıyla nasıl mukayese edersiniz? Bu halk oylaması kabul edilirse anayasanın 18 maddesi değişecek. Cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık birleşecek."

Haberin Devamı

- "Artık sadece cumhurbaşkanı olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sırasında, alandakilere CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bir radyo programındaki yeni sisteme yönelik söylemlerini bir süre dinletti.

Kılıçdaroğlu'nun programdaki "Düşünün yeni modeli kurduk, halk seçti cumhurbaşkanını, başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı, başbakan da başka bir partinin genel başkanı asıl kavga o zaman çıkacak." sözlerinin ardından Erdoğan, "Yav Kılıçdaroğlu, işte bunu anlatıyoruz. Artık diyoruz, başbakan, cumhurbaşkanı ayrı olmasın, onu birleştiriyoruz. Artık sadece cumhurbaşkanı olacak. Anladın mı Kılıçdaroğlu? Ama kulağı var duymuyor, gözü var görmüyor, dili var hakikati konuşmuyor çünkü kalbi mühürlü." diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halk oylamasında anayasa değişiklik paketinin kabul edilmemesi halinde de hiçbir şey olmayacağını vurgulayarak "Ama aynı sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Ne olacak? İşte diyelim ki Sayın Sezer, rahmetli Ecevit ile aynı dünya görüşünü paylaşmıyorlar mıydı? Peki Sezer, anayasa kitapçığını rahmetli Ecevit'in yüzüne fırlattı mı? Ve ertesi gün bütün ekonomi allak bullak oldu mu? Dünyanın bedelini ödedik mi? Bunlar olmasın diye bunu yapıyoruz. Şimdi bu olmayacak ama Kılıçdaroğlu anlamaz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hani demokrasi?"

Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğuna ve 16 Nisan halk oylamasından sonra demokrasisinin daha da güçleneceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"İnsanları kendi fikrin doğrultusunda ikna etmek için anlatırsın, çabalarsın ama çıkan sonuç milletin tercihidir, saygı duymak zorundasın. 'Evet' veren de 'hayır' veren de bizim için saygındır. Sen tutup bunu İzmir'in yaşadığı acılarla nasıl mukayese edersin. İzmir tarihi bilmeyenlere, ecdadını tanımayanlara 16 Nisan'da dersini verecek mi? İzmir, Kurtuluş Mücadelesi'nden haberi olmayanlara, yaşadığı acıları umursamayanlara 16 Nisan'da haddini bildirecek mi? İzmir demokrasiye saygısı olmayanları, 16 Nisan'da 'Bana bak arkadaş, bıktık artık sizin yalanlarınızdan.' diyerek sandığa gömüyor mu?

Haberin Devamı

Bu anayasa değişikliğini ve yeni yönetim sistemini gündeme getirdiğimizden beri söylediğimiz bir şey var, biz diyoruz ki şayet Türkiye'nin mevcut yönetim sistemi çok iyiyse ülke olarak bunca krizi, bunca kaosu niye yaşadık, nasıl yaşadık? 1950'de çok partili hayata geçiyoruz, rahmetli Menderes ve arkadaşları Türkiye'nin en büyük kalkınma hamlelerinden birini hayata geçiriyorlar, 1960'ta kendilerini iki arkadaşıyla beraber dar ağacında buluyorlar, CHP'den ses çıkıyor mu? Çıkmıyor, hani demokrasi?"

- "Tarih bilgisinden bu kadar yoksunsun"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son günlerde sürekli olarak "tek adam, tek adam, taraflı, tarafsızlık" ifadelerini kullandığını aktararak Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin tarihinden bihaber olduğunu, partisinin tarihini bilmediğini belirtti.

Erdoğan, "Bir defa diyorsun ki 'Atatürk'ün kurucusu olduğu partinin başkanıyım.' Güzel, güle güle kullan fakat soruyorum, Gazi Mustafa Kemal Cumhuriyet Halk Partisi'nin başındayken aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı değil miydi? İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi'nin başındayken aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı değil miydi? Bunu bilmeyecek kadar dersini çalışmamışsın. Tarih bilgisinden bu kadar yoksunsun." şeklinde konuştu.

CHP il başkanlarının 1940'lı yıllarda aynı zamanda illerin valisi olduğuna işaret eden Erdoğan, "Böyle bir şeyi bugün yapabilir misiniz? Asla. Şimdi çıkıyor, 'Cumhurbaşkanı bütün aba vu ecdadını atayacak.' Geç onu geç, bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Biz hak nedir, hukuk nedir bunu gayet iyi biliriz." görüşünü kaydetti.

(Sürecek)