İzmir İzmir'deki Fetö/Pdy Davası

İzmir'deki Fetö/Pdy Davası

04.04.2017 - 16:30 | Son Güncellenme:

Çeşme'de örgüt adına faaliyet gösterdiği iddia edilen 10'u tutuklu 22 sanığın yargılanmasına devam edildi Tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi

İzmirdeki Fetö/Pdy Davası

İZMİR (AA) - İzmir'in Çeşme ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüt adına faaliyet gösterdiği öne sürülen sanıklar hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

Haberin Devamı

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 10 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz yargılanan sanıklar ve avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada mahkeme başkanı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının kapatılan Akyaka ve Akyazılı Vakfı'na yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan tutuklu sanık Mehmet T'nin dosyasının bu davayla birleştirildiğini belirtti.

Sanık Mehmet T, iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, 2013'te hükümet ile FETÖ/PDY arasındaki dershaneler konusundaki tartışmalar nedeniyle kapatılan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'ndan (TUSKON) istifa ettiğini ileri sürdü.

O dönemde yaşanan tartışmalardan kafasının karışık olduğunu ileri süren Mehmet T, bazı sivil toplum kuruluşlarında yönetici olması nedeniyle örgütle bağlantı içerisinde yer aldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

"Örgütün Türk okulları konusunda, toplum nasıl kandırıldıysa ben de kandırıldım. Aldatıldım." diye beyan veren Mehmet T, tahliye talebini mahkeme heyetine iletti.

- "Ege Bölge İmamı ile toplantılar"

Tanık Ü.Ö, kapatılan Şifa Üniversitesi'nde yönetim kurulu üyesi olması nedeniyle sanık Mehmet T'yi tanıdığını söyleyerek, üniversitede çalıştığı odanın yanında bulunan salonda örgütün sözde "Ege bölge imamı" Bekir Baz, iş adamları Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Mehmet T'nin de katıldığı toplantılar düzenlendiğini ifade etti.

Tanık N.M, KHK ile kapatılan Kanal 35 Televizyonunda ev sahipliğini Küçükbay'ın yaptığı, toplantılara FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan firari iş adamı Ramazan Davulcuoğlu ile eski Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş'in de katıldığını söyledi.

Her salı günü yapılan örgüt toplantısının zaman zaman çalıştığı kanalda da yapıldığını dile getiren N.M, yaklaşık 15 kişinin katıldığı toplantılarda örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının okunduğunu bildiğini ifade etti.

Tanık N.M, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) boş olan yönetim kurulu üyeliği için aday olan ancak seçilemeyen Mehmet T'nin yaptığı bir konuşmada, "Abiler uygun gördü, ben de göreve talip oldum." şeklinde ifade vermesi nedeniyle sanığın örgüt adına hareket ettiğini düşündüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon

Ağustos ayında FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurdu'na düzenlenen operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 14'ü tutuklu 22 sanık hakkında hazırlanan 16 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Önceki duruşmada 5 sanık yurt dışı yasağı uygulanarak tahliye edilmiş, başka suçtan tutuklu bulunan Mehmet T'nin bu dosyadan da tutuklanmasına karar verilmişti.

Yazarlar