Ege İzmir’in projesi Avrupa’nın gözdesi

İzmir’in projesi Avrupa’nın gözdesi

09.06.2017 - 05:16 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ‘Mavişehir-Gediz Deltası’ projesi, Avrupa’daki 39 kent arasında birinci seçildi. Proje, Avrupa Birliği’nden 2.5 milyon euro hibe kazandı

İzmir’in projesi Avrupa’nın gözdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreyi korumaya yönelik çalışmalarıyla Avrupa Birliği’nden geldi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin Yüksek Teknoloji ve Ege Üniversitesi’yle hazırladığı Mavişehir-Gediz Deltası projesi Avrupa Komisyonu ‘Horizon 2020 Akıllı Kentler ve Topluluklar’ kategorisindeki 39 şehir arasında birinci seçilerek 2,5 milyon euro hibe kazandı, İspanya’da düzenlenen uluslararası etkinlikte vitrine çıktı.

Öncü şehir

İzmir’in projesi diğer iki öncü kent olarak belirlenen İspanya’nın Valladolid ve İngiltere’nin Liverpool kentlerinin projeleriyle birlikte tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve yeşil altyapı yatırımları ile ülke ve bölge için örnek bir kent olmaya çalıştığını belirtti, Avrupa Komisyonu’nun İzmir’ in bu çaba ve çalışmalarını görerek projesini birinci seçmesinin, kentin yıllardır süren emeğinin ödüllendirilmesi anlamı taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Hibe almaya hak kazanan projesiyle Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na, Çamaltı Tuzlası’ndan Menemen Ovası’na kadar olan alanda çevreyi korumak için yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaran İzmir, Valladolid ve Liverpool şehirleri ile birlikte doğa esaslı projelerde Avrupa ve dünya kentleri için öncü ve uygulayıcı bir rol üstlenecek.

Avrupa Komisyonu’nca Mantova (İtalya), Ludwinsburg (Almanya), Medellin (Kolombiya), Chengdu (Çin), Quy Nhon (Vietnam) kentlerinin ise İzmir’in ‘izleyici kentleri’ olması kararlaştırıldı. Belirlenen kentler İzmir’in yaptığı uygulamaları izleyebilecek, kentteki iklim değişikliği, karbon salımının artması, sel taşkın riski, gıda ve su güvenliği, biyo çeşitlilik kaybı, doğal ortamların bozulması, atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirilmesi hedefleniyor.

Altyapı çalışmaları

Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası ve yakın çevresinde gerçekleştirilecek uygulamaların ölçeğini genişleterek, kent merkezini ve etrafındaki yeşil kuşağı kapsayan bölge için de ‘yeşil altyapı stratejisi’ çalışmalarını başlattı.