Ege İzmir, parlayan yıldız

İzmir, parlayan yıldız

19.09.2017 - 03:17 | Son Güncellenme:

Büyükşehir’in sürdürülebilir kentsel ulaşım yönündeki çabalarını dikkatle izleyip desteklediklerini belirten Vinals, “İzmir, Türkiye’nin parlayan yıldızı ve burada güzel insanlar yaşıyor” vurgusunu yaptı

İzmir, parlayan yıldız

Avrupalı belediyeleri sürdürülebilir ulaşımı geliştirmeye teşvik etmek ve toplumu alternatif taşıma yöntemlerini kullanmaya yönlendirmek amacıyla düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, ‘Sürdürülebilir Ulaşım Sempozyumu’yla başladı. AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Türkiye’den organizasyona katılan tek kent olan İzmir’i örnek gösterdiklerini söyledi,

Haberin Devamı

‘Destekliyoruz’

“AB Delegasyonu, Büyükşehir’i desteklemektedir. Ayrıca Dünya Bankası ile bir anlaşma imzalamakta ve sürdürülebilir kentsel ulaşımın temellerinin atılmasına yönelik mali ve uzmanlık desteği vermekteyiz. İzmir, Türkiye’nin adeta parlayan bir yıldızı. Bu şehirde birbirinden güzel insanlar yaşıyor. Bu senenin sloganının anlamı şu; ‘Paylaşmak sizi ileriye götürür’. İzmirlileri bol hareketli aktivitelere davet ediyorum.”

‘Karbon salımı azaldı’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ise Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini İzmir’den başka sahiplenen bir büyükşehir belediyesi olmadığına da dikkat çekti, “İzmir’de Türkiye’ye öncü, örnek işler yapılıyor. Bunun genel çerçevesini de karbon salımını azaltmak ana fikri üzerine kuruyoruz. Karayollarında karbon salımını azaltmak amacıyla, ülkemizin toplu taşımadaki ilk elektrikli otobüs filosunu oluşturduk. İlk 20 otobüsümüz geldi ve bu otobüs filosunun 400 adete kadar büyütülmesi hedefleniyor. Elektrikli otobüsler, geldiği günden bu yana 1 milyon 154 bin yolcu taşımış durumda. Bu şu anlama gelmekte: 193 bin 464 litre akaryakıt tüketiminin önüne geçildi ve 518 ton karbon salımı azaldı.”

Haberin Devamı

Adım adım hedefe

Kent merkezlerinin yaya ve bisiklet ulaşımına yönelmesini öncelik aldıklarını belirten Genel Sekreter Dr. Gökçe, şu vurguları yaptı: “Karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmaların başında raylı sisteme ağırlık vermek geliyor. Deniz ulaşımında da 15 karbon kompozit yolcu ve 3 arabalı gemimiz körfezle buluştu. Bisikletli ve yaya süreçleri açısından da yoğun süren yapım çalışmalarımız var. Karbon salımını azaltma’ sözünü adım adım yerine getiriyoruz.”