Gündem Jandarma’ya ‘içeriden’ komutan

Jandarma’ya ‘içeriden’ komutan

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllardır Kara Kuvvetleri bünyesinde bir orgeneralin yürüttüğü Jandarma Genel Komutanlığı’na uzun bir süreden sonra Jandarma sınıfından bir general atandı

Jandarma’ya ‘içeriden’ komutan

İçişleri Bakanlığı’nın, Jandarma Genel Komutanlığı, mülki idare amirleri ile emniyet müdürleri atama kararlarına ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, orgeneralliğe terfi ettirilerek Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Mülki idare amirleri yaz kararnamesi ile 300 mülki idare amirinin görev yerlerinde değişiklik yapıldı. Emniyet müdürleri kararnamesiyle de 3 Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile 22 İl Emniyet Müdürünün görev yerleri değişti.
Orgeneral oldu
YAŞ kararlarıyla Orgeneral Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na Van Asayiş Jandarma Komutanı Orgeneral Arif Çetin atandı. Çetin, atanmadan önce korgenerallik rütbesinden orgeneralliğe terfi edildi. Uzun yıllar Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden bir orgeneralin yürüttüğü Jandarma Genel Komutanlığı pozisyonuna böylece uzun bir aradan sonra Jandarma sınıfından bir general atanmış oldu. Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, korgeneralliğe terfi ettirilerek, Çetin’den boşalan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na getirildi.
300 mülki idare amiri
Mülki idare amirleri yaz kararnamesi ile 300 mülki idare amirinin görev yerlerinde değişiklik yapıldı. Kararname kapsamında 45 kaymakam, vali yardımcılığına atandı. Emniyet müdürleri kararnamesiyle de 3 Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile 22 il emniyet müdürünün görev yerlerinde değişiklik yapıldı. 10 il emniyet müdürü, polis başmüfettişi olarak merkeze alınırken, 4 il emniyet müdürü merkez teşkilatındaki birimlerde görevlendirildi. Öte yandan 8 ilin emniyet müdürünün yerleri de değişti. Kararnameyle, 10 il emniyet müdürü ilk defa göreve atanırken, 4 il emniyet müdürü merkezdeki birim amirlerinden atandı. İçişleri Bakanı onayı ile 3 polis okulu müdürü ile merkezdeki 7 birim amirinde değişiklik yapıldı.

Karaaslan emekli oluyor
Kararnameyle, Aksaray Emniyet Müdürü Selami Hüner, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Bolu Emniyet Müdürü İbrahim Özel, Burdur Emniyet Müdürü Saim Akpınar, Giresun Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Ordu Emniyet Müdürü Suat Çelik, Sakarya Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ve Trabzon Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan Polis Başmüfettişliğine getirildi. Polis Başmüfettişliğine getirilen Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, emeklilik dilekçesini vererek yıllık izne ayrıldı.

ADA’DA bir ilk yaşandı

KTBK’da Yılmaz Yıldırım dönemi


Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) görevinde bulunan Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığına getirildi. KTBK Komutanı Korgeneral Ömer Paç, YAŞ kararları ile emekliliğe sevk edilmişti. Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’dan boşalan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı görevine ise Tuğgeneral Tevfik Algan getirildi. Tümgeneral Yıldırım’ın, KTBK’na atanmasıyla birlikte bir ilk de yaşanmış oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk kez Korgeneral seviyesinde komuta edilen KTBK, Tümgeneral ile temsil edilecek.
l SEFA KARAHASAN