Ekonomi Japon motorcuda ek vergi endişesi

Japon motorcuda ek vergi endişesi

20.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Japon motosiklet üreticisi Yamaha, ithalat rejimini düzenleyen kararla Avrupa dışından ithal edilecek tüm motosikletlere yüzde 20 oranında ek vergi getirilmesinin pazarı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Japon motorcuda ek vergi endişesi

Türkiye’nin en çok motosiklet satan markaları arasında yer alan Yamaha Motosiklet Türkiye Başkanı Masashi Ogawa, “Pazar, 2013’ten beri küçülüyordu. Yeni ek vergi motosiklet kullanıcısını etkileyerek pazarı daha da daraltacak” dedi.

Haberin Devamı

Türk tüketici duyarlı

Türkiye’de satış yapan en büyük 5 motosiklet markasının bir araya gelerek oluşturduğu Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin (MOTED) ardından Yamaha Türkiye de ek vergi için açıklama yaptı.

Masashi Ogawa, “Avrupa dışından ithal edilecek tüm motosikletlere yüzde 20 ek vergi getirildi. Verginin Türkiye’deki motosiklet pazarını olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Motosiklet talebi, liste fiyatına gelen ek ithalat vergisiyle yavaşlayacak. Vergi artışının tahmin edilenden fazla olumsuz etkisi var. Türk müşteri, gelir seviyesi artmadığında vergi değişiklikleri konusunda çok duyarlı ve hızlı tepki veriyor” dedi. İthalat vergisi artışından önce 2017 yılı için motosiklet satışını 130 bin seviyesinde beklediklerini söyleyen Ogawa, şöyle devam etti: “Ama yüzde 10 - 20 arası düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz. İthalat vergisi zorunlu bir yükümlülük olduğundan vergiyi satış fiyatına yansıtmak zorundayız. Yamaha Türkiye olarak stoklarımızdaki ürünleri ağustos fiyatları ile satıyoruz. Fransa’daki fabrikamızdan da ek vergi ödemeden Türkiye’ye ürün getirmeye çalışıyoruz.”

Haberin Devamı