Ekonomi Jeotermal enerjiden ‘260 milyon $’ katkı

Jeotermal enerjiden ‘260 milyon $’ katkı

23.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği’nce (JESDER) Türkiye’deki jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle şu ana kadar ülke ekonomisine doğrudan 260 milyon dolarlık katkı sağlandığı belirtildi. Türkiye’nin 31 Mayıs 2017 itibarıyla jeotermal enerji kurulu gücü 850.8 megavata ulaştı.

Jeotermal enerjiden ‘260 milyon $’ katkı

JESDER’in Sektör Değerlendirme Raporu’nda, jeotermalden üretilen elektrikle yaklaşık 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının azaltıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca, halen kurulu güç üzerinden ödenen vergi ve yasal yükümlülükler ile birlikte jeotermal elektrik santrallerin ülke ekonomisine toplam katkısının 440 milyon doları bulduğu hesaplandı.

Raporda görüşlerine yer verilen JESDER Başkanı Ufuk Şentürk de jeotermal enerji santrallerinin, rüzgar, güneş ve hidroelektrik santrallere göre kurulum maliyetinin 3 ile 4 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Şentürk, “Keşfedilmiş sahalar tükendiğinden, yeni saha keşiflerinin yapılması gerekiyor. Bu keşiflerin yatırımcılar tarafından ilgi çekebilmesi adına ilave teşvik uygulamalarının oluşturulması önemlidir” dedi.

Haberin Devamı