Gündem John Bass: Gülen ile çalışmıyoruz

John Bass: Gülen ile çalışmıyoruz

20.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, dün akşam CNN Türk’te darbe girişimi ve Gülen’in iadesi konusunda açıklamalarda bulundu.

John Bass: Gülen  ile çalışmıyoruz

ABD Büyükelçisi’nin açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

HABERDAR DEĞİLDİK: Türk basınında bu konuyla ilgili birtakım şüpheler olduğunu gördüğümüz için şu hususu kesin bir dille ifade etmek istiyorum; Amerika Birleşik Devletleri hükümeti darbe girişimini yönetmedi, desteklemedi ve girişim gerçekleşmeden önce veya yapılmaya başlanana kadar bu durumdan haberdar değildi.

ÇİRKİN İDDİA: Bu iddianın son derece ölçüsüz ve çirkin olduğunu, ve kesinlikle hiçbir somut veriyle desteklenmediğini düşünüyorum. Bir NATO müttefikinin seçilmiş liderini devirmenin bir şekilde ABD’nin çıkarına olacağına yönelik bu iddialar kabul edilemez.

GÜLEN İLE ÇALIŞMIYORUZ: ABD hükümeti olarak Fethullah Gülen ya da grubuyla çalışmıyoruz, doğrudan bir bağ ya da bir görüşmemiz yok. İade işlemine gelince, Türk hükümetinin bugün Amerikan hükümetine bir iade talebini sunduğuna ilişkin haberleri gördüm. Bu talebi kendim görmedim, Washington’da sunulacağını sanıyorum. Elimize ulaştıktan sonra da Adalet Bakanlığımızdaki hukuk uzmanlarımız tarafından değerlendirileceğine, sunulan kanıtlara bakılacağına ve yasaların ihlali açısından değerlendirileceğine güvenim tam.

Haberin Devamı

VAHİM TEHDİT: Türkiye’de ikamet eden biri olarak, cuma gecesi yaşananlar ve onun (Gülen’in) çok sayıda destekçisinin açıkça bu işe karışmış olması, bu ülkenin güvenliğine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit. Ve bu durum, konunun soruşturulması ve sorumluların adalet önüne getirilmesi için ciddi bir yasal süreç gerektiriyor. Ancak biz sürecin, burada ya da Amerika’da olsun, hukuk kuralları çerçevesinde ve yargı dahil demokratik kurumlara tamamıyla saygı duyulacak şekilde işletilmesinin önemli olduğuna da inanıyoruz.