Gündem K. Irak Türkiye için iyi bir tampon

K. Irak Türkiye için iyi bir tampon

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbette, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye gezisinde gündeme geldiği iddia edilen, “TSK, peşmergelere silahlı eğitim versin” önerisi konusunda, “Böyle bir talep olursa değerlendiririz. Bu coğrafyada şu anda en yakın ilişkimizin olduğu Kuzey Irak yönetimidir. Çünkü onlar biliyorlar ki, dünyaya açılmak Türkiye üzerinden olacaktır. İster mevcut statüyle ister mevcut statünün üstündeki bir statüyle veya bir alt statüyle ne durumda olursa olsun bu coğrafyadan dünyaya açılmak Türkiye üzerinden olur. Böyle bir talep olursa değerlendiririz.Şu anda Kuzey Irak yönetimi Türkiye için iyi bir tampon görevini görüyor” dedi.

K. Irak Türkiye için iyi bir tampon


“Güneydoğu’da yeniden çatışma gerilimi yükseliyor, tansiyon böyle devam eder mi?” sorusu üzerine Yılmaz “Etmez etmez. Bence normalleşiyor. Batı da buna sahip çıktı. Başladığımız anda mı bu sürece vatandaş sahip çıkıyor, şimdi mi? Tabii ki şimdi daha çok. Akil adamları bazı yerlerde taşladılar, konuşmalarına izin vermediler başlangıçta. Şimdi böyle bir şey var mı rahat rahat dolaşıyorlar. Türkiye’nin bölünmesine neden olmadı nihayetinde. Bu birlikteliği sağlamak lazım. Değil Türkiye, Kuzey Irak dahi geleceğini Türkiye’de görüyorsa anlaşılıyor iş. Gazetelerde gördüm, ‘o bölgeden biz ayrılalım size bağlanalım’ diyenler da varmış. Dolayısıyla onların da geleceği Türkiye’de. Onların geleceği Türkiye’deyse dolayısıyla Türkiye’dekilerin geleceği de Türkiye’de.
YAŞ toplantısında paralel yapıya dönük TSK’da temizlik yapılacağına ilişkin iddialar için de Yılmaz, “Normal rutin dosyalar ele alınacak. Rutin işlem olacak. Geçen seneyle hiçbir farklılık olmayacak” yanıtını verdi.
Bakan Yılmaz, ‘YAŞ toplantısında paralel yapı tasfiyesi olacak iddaları doğru mu?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “1 Ağustos’ta YAŞ toplantısı yapılacak. Ağustos’un başında başlar, sonuna kadar bütün kararlar kesinleşir. YAŞ’ta normal rutim dosyalar ele alınacak. Rutin işlem olacak. Bir önceki YAŞ’tan hiçbir farklılık olmayacak, görülecek. Rutin işlem olacak.”