Gündem Kaçak bağlantı faciası: 4 ölü

Kaçak bağlantı faciası: 4 ölü

05.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da bağlantısı hatalı şekilde yapılan şofbenden sızan gaz, anne ve 3 çocuğunun canına mal oldu. İGDAŞ ekipleri, facianın projede bulunmayan bağlantı ile havalandırma menfezinin olmamasından kaynaklandığını tespit etti

Kaçak bağlantı faciası: 4 ölü

İstanbul Gaziosmanpaşa’da bir evde, doğalgaz şofben bağlantısının hatalı şekilde yapılması bir ailenin sonu oldu. Şofbenden sızan karbonmonoksit gazının zehirlediği anne Hediye Üzüm ile çocukları 9 yaşındaki Baran, 6 yaşındaki Rojhad ve 4 yaşındaki Zeynep, hayatlarını kaybetti.

Haberin Devamı

Bir lokantada çalışan Salih Üzüm, akşam saatlerinde çocuklarıyla evde bulunan eşini telefonla aradı. Uzun aramalara rağmen cevap alamayan Üzüm, Gaziosmanpaşa Hürriyet Mahallesi’ndeki apartmanın bodrum katındaki evine gitti. İçeri giren Salih Üzüm, eşi Hediye ile çocukları Baran, Rojhad ve Zeynep’i baygın halde buldu. Bağıran babanın sesini duyan komşu Çapan Albayrak, anne ve çocukların yerde hareketsiz yattığını görünce polisi aradı. Hastaneye kaldırılan anne ve 3 çocuğu kurtarılamadı.Adli Tıp Kurumu’na götürülen anne ve 3 çocuğunun cenazeleri Batman’da toprağa verilecek.

‘Ev sahibini uyardı’

Karşılaştığı manzarayı anlatan Çapan Albayrak, “2 çocuk halının üzerinde biri de küvette hareketsiz yatıyordu. Annesi yerdeydi, yer kanlar içindeydi. Çok yoğun gaz kokusu vardı, en fazla 3 dakika durabildim” dedi.

Haberin Devamı

Salih Üzüm’ün kardeşi Hüseyin Üzüm ise, “Kardeşim ve ailesi 4 senedir bu evde yaşıyordu. Salih, ailesini geçindirmek için lokantada garsonluk yapıyordu. Salih’in hanımı Hediye, ev sahibini uyardı, ‘Bu şofben bozuk, gaz kaçırıyor’ diye. Ev sahibinin umrunda olmadı, en son şofbeni söktürmüş. Yetkili firmaya haber vermeden bir yerden tamirci çağırmış, su borusu gibi bir boru taktırmış. Sonra da ikinci el şofben almış, onu taktırmış. Ev sahibi bunu değiştirseydi, bu başımıza gelir miydi?” dedi.

Ev sahibi Ali Gülgür iddialara, “30 yıllık eski bir bina. Aile 4 yıldır oturuyor. Evi böyle kiraya verdim. Doğalgaz sobalı eski ev. ‘Tesisata kaçak olarak müdahale edilmiş’ dediler. Bundan haberim yok” yanıtını verdi.

Uygunsuz bağlantı

Facia sonrası İstanbul İtfaiyesi Baca Denetim ve İGDAŞ ekipleri dairede ayrıntılı inceleme yaptı. Anne ile 3 çocuğunun ölümüne şofbenden sızan karbonmonoksit gazının neden olduğu belirtilirken, İGDAŞ’tan yapılan açıklamada, “İncelemede; şofben ve bacasının İGDAŞ’ın bilgisi dışında uygunsuz bağlandığı tespit edilmiştir. Şofbenin bağlandığı ortamda menfez de bulunmadığı görülmüştür” denildi.

İGDAŞ İç Tesisat Müdürü Nusret Alkan, “İGDAŞ doğalgaza onay verdikten sonra, yani gazı açtıktan sonra tesisat sökülüyor, tek hat 2 hata çevriliyor. Bir tarafa ocak, bir tarafa şofben bağlanıyor. Onaylı proje korunsaydı ölümler yaşanmazdı. Vatandaşlar tesisatlara müdahaleden kaçınmalı” dedi.

Haberin Devamı

35 liralık sensör hayat kurtarıyor


Karbonmonoksit algılama dedektörleri, gaz birikmesi ve sızıntı durumunda ışıklı ya da sesli bir uyarı vererek yaşanacak kazaların önüne geçiyor. Kanunda bu ekipmanlarla ilgili dairelere takılması konusunda bir zorunluluk yok. Gaz algılama ve alarm sistemlerinin fiyatları ise 35 ile 50 lira arasında değişiyor.

‘Sebebi kanunsuz müdahale’

Olay yerinde incelemeler yapan Doğalgaz Mühendisleri ve Müteahhitleri Derneği Başkanı Ramazan Ergün, piyasada çok sayıda sertifikasız, kendisini doğalgaz tamircisi olarak tanıtan kişilerin olduğunu ve bu kişilere itibar edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu; “Meydana gelen üzücü durumun sebebi doğalgaz hattına kanunsuz müdahaledir. Tesisat sisteminin hepsi projeye uygun yapılmak zorunda. Bu evdeki doğalgaz tesisatı projede yok. Tesisatlara kesinlikle gaz dağıtım şirketlerinin ve sertifikalı firmaların bilgisi haricinde müdahale etmemelisiniz.”

Yazarlar