Gündem Kaçakçılar Suriyelileri kullanıyor

Kaçakçılar Suriyelileri kullanıyor

20.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güvenlik birimleri yurtdışından sigara kaçakçılığını engellemeye çalışırken bu arada şebekelerin yeni bir taktik geliştirdiği ortaya çıktı.

Kaçakçılar Suriyelileri kullanıyor

Şebekelerin sigara satışı yapılan tezgâhlarda ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecileri kullanmaya başladıkları belirlendi.

Çok satana prim veriliyor
Şebekelerin, Suriyelilerle mülteci kamplarına giderek veya bağlantıda oldukları Suriyeliler üzerinden irtibata geçtikleri saptandı. “Tezgâhtar” olarak adlandırılan Suriyelilerin, günlük 30 ila 50 lira arasında değişen ücretler karşılığında çalıştırıldığı belirlendi.
Şebekelerin ayrıca, çok satış yapan mültecilere “prim” adı altında fazladan ücretler verdikleri kaydedildi. Şebekelerin, kaçak sigara tezgâhlarında Suriyeli mültecileri çalıştırmaya yönelmelerinin altında ise mültecilerle ilgili, “yasal boşluklar” olduğu kaydedildi. Şebekelerin özellikle kimliği ve resmi kaydı bulunmayan Suriyeli mültecileri tercih ettikleri ifade edildi. Güvenlik birimlerinin operasyonlarda yakalanan Suriyeli mültecileri kampalara gönderdiği, ancak bu mültecilerin yeniden büyükşehirlere gelerek kaçak sigara satışı işinde çalıştığı anlaşıldı.